facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-10-06
Vizualizari: 288
Comentarii: 0
Cimbrișorul, potențial antiviral prin timol și carvacrol

Genul Thymus din familia Lamiaceae conține mulți reprezentanți, printre care și cimbrișorul – Thymus serpyllum. Aceste plante, originare din zona mediteraneană, sunt utilizate în mod obișnuit în scopuri alimentare, cosmetice și medicinale.

Principalii compuși ai uleiului esențial de cimbrișor sunt timolul, 18,8%; carvacrolul, 17,4%; o-cimen, 15,4%; și geraniol, 10,7%. Principalele componente volatile — timolul și carvacrolul — și-au găsit o largă aplicație pentru obiective terapeutice.

Timolul, ca principal ingredient activ responsabil pentru activitatea uleiului esențial, s-a dovedit în timp că are efect antiseptic, antibacterian, antifungic, antihelmintic, antiviral, antioxidant, expectorant, antispastic, carminativ, diaforetic, sedativ, antireumatic și chiar anti- cancer, acțiune antihiperlipidemiantă și antihiperglicemiantă.

Afecțiunile virale continuă să fie o problemă de sănătate semnificativă la nivel mondial. Se observă că mecanismele de acțiune relativ înguste ale medicamentelor antivirale conduc la dezvoltarea rezistenței virusurilor la medicamentele utilizate în mod obișnuit. Mecanismele de acțiune ale uleiurilor esențiale în schimb sunt versatile, datorită complexității compoziției și sinergismului compușilor bioactivi, în comparație cu substanțele antivirale sintetice (de exemplu, aciclovirul) care acționează într-o manieră specifică unui anumit tip de virus. Acțiunea uleiurilor esențiale poate avea loc și la nivelul extracelular, adică la pătrunderea virusului în celula gazdă, interferând cu structura învelișului viral sau blocând proteinele virale care sunt necesare pentru ca virusul să intre în celulele gazdă. Componentele uleiurilor esențiale pot avea, de asemenea, efecte antivirale împotriva virusurilor intracelulare. Mecanismele nu sunt încă pe deplin înțelese.

Una dintre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat oamenii de știință din întreaga lume în ultima vreme a fost să găsească și să dezvolte preparate eficiente pentru a lupta împotriva Sars-CoV-2. Astfel, au fost testate și tratamente alternative. În acest scop, s-au utilizat, de exemplu, compuși naturali prezenți în uleiuri esențiale, care au o gamă largă de efecte biologice, inclusiv activitate antivirală și tehnici de andocare moleculară. Andocarea proteinelor-ligand este un tip important de andocare moleculară utilizat în proiectarea modernă a medicamentelor bazată pe structură. Mai mulți compuși găsiți în uleiurile esențiale, inclusiv timolul, au fost studiați în acest fel. Studiile au arătat că carvacrolul, dar și altele, au prezentat o afinitate de legare bună pentru proteina S a SARS-COV. Timolul a prezentat, de asemenea, afinități bune de legare.

Ca urmare a acestor studii, pe perioada pandemiei, atât Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA, cât și Guvernul Canadei au trecut pe lista dezinfectanților cu dovezi pentru utilizare împotriva COVID-19 preparate cu timol ca ingredient activ.

Cimbrișorul intră în compoziția siropului Biosept, recomandat în infecții virale de căi respiratorii superioare.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri