facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-05-25
Vizualizari: 573
Comentarii: 0
Chimionul – rol important în combaterea răului de mișcare

Genul Carum cuprinde 25 de specii, dintre care Carum carvi sau chimionul este singura economică anuală şi bienală utilizată ca şi condiment, aperitiv şi carminativ în industria alimentară şi farmaceutică. Chimionul este tradiţional utilizat ca remediu în special în probleme digestive, având ca acţiune de bază efectul carminativ. Fructele de chimion posedă efecte stimulente și antispasmodice și sunt folosite pentru probleme de stomac, în constipaţie şi greaţă. Acestea stimulează secreţia de suc gastric şi descărcarea bilei, ceea ce creşte apetitul şi au efecte stimulente digestive. Uleiul esenţial de chimion în combinaţie cu cel de mentă sau cu mentol, este utilizat pentru tratamentul dispepsiei funcţionale în studiile clinice. [Mahboubi, 2019]

Fructele de chimion conţin ulei esenţial (3-7%), acizi graşi (10-18%) (acid petroselinic, linoleic şi acizi oleici), proteine (20%), carbohidraţi (15%), acizi fenolici (acizi cofeici), flavonoide (quercetină, kaempferol). Carvona şi limonenul sunt două componente majore ale uleiului esenţial, care reprezintă 95% din compuşii acestuia.

Musculatura netedă este un element-cheie prezent în structura internă a mai multor organe abdominale, inclusiv stomacul şi intestinul, şi care, poate suferi contracţii involuntare. Vărsăturile sunt expulzările violente şi spastice a conţinutului stomacal, unul dintre rezultatele spasmelor musculaturii de la nivelul stomacului.

Efectul antispasmodic al medicamentelor este utilizat pentru tratamentul simptomatic al spasmelor și al disconfortului care afectează mușchii netezi din tractul gastrointestinal, într-o varietate de situaţii clinice. Medicamentele antispasmodice sintetice existente pot provoca totuşi o serie de efecte secundare neplăcute și, prin urmare, descoperirea de noi produse de origine naturală este un obiectiv important pentru industria farmaceutică. Astfel, identificarea și caracterizarea produselor implicate în contracția musculară netedă a condus la dezvoltarea unei varietăți de medicamente capabile să reducă contractilitatea excesivă responsabilă cu spasmele organelor abdominale. În zilele noastre, remediile fitoterapice antispasmodice sunt utilizate de un număr tot mai mare de pacienți pentru tratamentul simptomatic al spasmelor funcționale, spasmelor stomacale sau intestinale. În categoria de plante medicinale, plantele aromatice bogate în uleiuri esențiale sunt considerate o resursă naturală valoroasă și ușor accesibilă.

tratament din plantePentru a verifica efectul antispastic al chimionului şi a determina mecanismele care stau la baza acestui efect, studiile ştiinţifice experimentale au investigat efectele directe ale extractului de chimion pe  celulele musculare netede intestinale dispersate (SMC) de cobai. S-a găsit astfel că extractul de chimion a redus semnificativ răspunsul musculaturii netede la stimulul nervos. Pre-tratamentul cu cea mai mare concentrație de extract a inhibat în mod semnificativ răspunsul, datele obținute indicând o inhibare dependentă de doză a contracției musculaturii netede, induse de acetilcolină. Acest răspuns poate explica, în parte, efectul benefic al chimionului în ameliorarea simptomelor gastrointestinale (Mohammed, 2009).

Un alt studiu, folosind tot acetilcolina ca agent de stimulare, a evaluat efectul antispasmodic al preparatelor din mai multe plante, printre care şi chimionul, investigaţie reaizată pe ileum izolat de cobai, iar rezultatele au fost comparate cu cel al atropinei. Toate extractele au schimbat curbele de răspuns la doză de acetilcolină într-o manieră dependentă de doză și au arătat, de asemenea, o scădere semnificativă a contracţiei maxime posibile. Când acţiunea antispasmodică a feniculului şi a chimionului au fost comparate cu activitatea atropinei, s-a constatat că efectele lor au fost ușor mai mari decât cea a dozei obișnuite de atropină (Khalighi, 1988).

Chimionul se regăsește în rețeta produsului Emetofit comprimate, recomandat în combaterea stărilor de greaţă şi vărsături în timpul sarcinii, rău de mişcare.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri