Ai auzit multe spre răceală – de ce apare, cum se răspândește, cum se tratează. Unele informații sunt adevărate, altele doar povești. Astfel, ca să previi sau să tratezi eficient boala, e bine să nu te mai lași condus de credințe învechite, fără o bază științifică. Iată de ce informații ar trebui să uiți:
Eviți să pupi pe cineva pe obraz, atunci când ești răcit, ca să nu-i dai și lui boala
Trebuie să știi că microbii și virusurile nu se află concentrate doar în zona feței, respectiv pe buze, ci sunt oricum peste tot în aer, pe mâinile tale, pe clanțele ușilor, pe masă, pe tastatură, pe haine. Cea mai frecventă modalitate de a răspândi virusul e prin strânsul mâinii.
Previi apariția răcelii dacă te speli des pe mâini
Să nu ne înțelegi greșit, susținem spălarea frecventă a mâinilor, însă asta nu te poate feri de răceală. Virusurile se răspândesc în aer de la persoana contagioasă, prin stropi invizibili de salivă și mucus (după un strănut, spre exemplu). Cel mai bine este să-ți întărești sistemul imunitar.
Frigul îmbolnăvește
Fals. Răceala nu este dată de frigul în sine, ci de un virus. Este adevărat că gerul sensibilizează mucoasa nazală, făcându-te vulnerabil în fața microbilor, însă e mult mai probabil să contactezi boala din interior, decât din exterior. Oamenii se îmbolnăvesc mai degrabă din cauza faptului că stau prea mult în spaţii închise, neaerisite.
Dacă ieși afară cu părul ud, răcești
Nu e adevărat. Din nou, răceala e dată doar de virusuri. Singura cale de a o contacta ar fi să ai deja virusul în tractul respirator. Părul ud nu te face mai vulnerabil în fața bolii, decât dacă îți e atât de frig încât ajungi la hipotermie.
Dacă tocmai ai scăpat de o răceală, nu te mai îmbolnăvești în viitorul apropiat
Ba de ce nu?! Dimpotrivă, ai organismul slăbit și ești chiar mai vulnerabil. Există peste 200 de tulpini de virusuri cunoscute. Astfel, dacă te-ai imunizat cu un tip de virus, nu înseamnă că, dacă nu ai grijă, nu te va ataca altul, în viitorul apropiat.
Nu poți reduce durata unei răceli
Multe persoane cred cu tărie în zicala că, tratată sau netratată, o răceală durează tot 7 zile. Dar simptomele variază de la persoană la persoană, în funcţie de măsurile pe care le ia fiecare. Dacă te tratezi din prima zi cu remedii corespunzătoare, simptomele vor fi ușoare și dispar după doar 3-4 zile.