Sfaturi Practice
 
 

Cele mai mari idei preconcepute legate de răceală

shutterstock_768198037

Răceala este una dintre cele mai comune boli care afectează oamenii. Dar pe cât e de obișnuită, pe atât de multe întrebări planează în jurul ei. De ce apare, care sunt factorii care o favorizează, cum se tratează corect? Mulți încă au idei preconcepute legate de ea, nu o înțeleg și fac greșeli. Iată care sunt cele mai mari mituri.

Eviţi să pupi pe cineva dacă eşti răcit, ca să nu-i dai boala. Nu rezolvi mare lucru. Microbii nu stau toţi concentrați în zona feței tale, ci sunt răspândiţi în atmosferă, pe clanţă, pe haine. Cea mai frecventă modalitate de a răspândi virusul e prin strânsul mâinii.

Laptele provoacă mai mult mucus. Este doar un mit. Nu s-a descoperit nicio legătură între consumul de lapte și producția de mucus, așa că poți bea liniștit atunci când ești răcit. Este drept că mult mai de ajutor sunt ceaiurile medicinale cu efect antiviral, descongestionant, expectorant etc.

Microbii se răspândesc doar prin tuse și strănut. Nu neapărat! Nu trebuie să-ți tușească sau să-ți strănute cineva în față ca să iei răceala de la el. E suficient să stați în aceeași încăpere, să atingeți aceleași lucruri. Virusul gripal poate supraviețui câteva ore sau chiar o zi pe suprafețe, în spațiile închise.

O răceală durează 7 zile, orice ai face. Se spune că, tratată sau netratată, o răceală durează oricum 7 zile, astfel că mulți nici nu se mai chinuie să se îngrijească. Ei bine, află că poți scurta considerabil durata bolii, iar simptomele vor fi mult mai blânde dacă acționezi încă din prima zi, apelezi la remedii naturiste, te odihnești, mănânci alimente care întăresc imunitatea.

Frigul te îmbolnăvește. Fals. Altele sunt motivele pentru care oamenii se îmbolnăvesc mai des în sezonul rece: nu aerisesc și stau mai mult timp adunați în spații închise, fac mai puțin sport, alimentația e mai săracă în vitamine. Îmbrăcat corespunzător, nu pățești nimic dacă ieși afară. Răceala nu este dată de frigul în sine, ci de un virus. Este adevărat că gerul sensibilizează mucoasa nazală, făcându-te vulnerabil în fața microbilor, însă e mult mai probabil să contactezi boala din interior, decât din exterior.

Sucul de portocale ajută în răceala. Da, conține și el vitamina C care crește imunitatea, însă e plin de fructoză. Mai bine mănânci portocala cu tot cu pulpă – aceasta conține fibre, te hidratează, dar te și satură. În plus, află că sunt multe alte surse de vitamina C mult mai valoroase decât citricele: cătina, afinele, merișoarele, kiwi, broccoli, ardeii grași etc.

Nu dai greș cu antibiotice. Afirmația e adevărată doar dacă vorbim despre antibiotice naturale, pe bază de plante medicinale și uleiuri esențiale. Acestea nu au niciun fel de efect advers, nu afectează stomacul, nici nu scad imunitatea, dimpotrivă, o întăresc. Sunt interzise doar femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și copiilor (unele plante). Antibioticele de sinteză în schimb nu au nicio putere de vindecare în răceală, deoarece ele au efect pe bacterii, nu pe virusurile care au cauzat îmbolnăvirea. Mai mult decât atât, atrag după sine o mulțime de probleme.

Dacă ai răcit acum, n-o să mai răceşti o perioadă de timp. FALS. Există peste 200 de tulpini de virusuri cunoscute. Astfel, dacă te-ai imunizat cu un tip de virus, nu înseamnă că, dacă nu ai grijă, nu te va ataca altul, în viitorul apropiat. Dimpotrivă, ești chiar mai vulnerabil, deoarece organismul tău e deja slăbit după răceala anterioară, iar imunitatea e mai scăzută.

 

Comentarii

Articole recomandate
Cele mai mari idei preconcepute legate de răceală

Gripa „atacă” în forță și se va prelungi până în aprilie. Iată ce e de făcut!

543 de cazuri de gripă s-au înregistrat la nivel național în doar o săptămână (29 ianuarie – 4 februarie), de două ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut (când au fost 252 de cazuri), anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Nu este neapărat o epidemie de gripă, dă asigurări

citește mai departe

 
Cele mai mari idei preconcepute legate de răceală

Cât de periculos e stresul și cum poți scăpa de el

Este dușmanul tăcut. Nu se vede, nu se măsoară, nu doare, dar face ravagii în organismul tău. Slăbește imunitatea, afectează ficatul, inima, sistemul nervos, îți dă peste cap digestia și chiar poate declanșa unele boli. Ar trebui să-l iei mai în serios decât poate ai făcut-o până acum dacă ții la sănătatea ta. Sim

citește mai departe

 
Cele mai mari idei preconcepute legate de răceală

Alimentația din sezonul rece poate fi un pericol pentru ficat

Ai probleme cu digestia (balonare, constipație), ai grețuri și dureri de cap, simți în permanență oboseală și slăbiciune, chiar depresie? Toate acestea se pot trage de la ficat. Una dintre cauze e stilul alimentar din ultimele luni. Fă câteva schimbări simple și te vei pune pe picioare! Iarna, avem o alimentație mai consistentă,

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!