A venit vara, începe perioada concediilor la mare și a weekendurilor petrecute la piscină, în costum de baie. Vrem să arătăm bine și, în dorința noastră de a da jos kilogramele în plus, ne grăbim, facem greșeli. Care sunt acestea? Nutriționiștii le-au identificat pe cele mai frecvente.
Împrumutăm diete de pe internet
Prima greșeală este să ne inspirăm din dietele altora și să credem că ce a funcționat la alții va funcționa și la noi. Însă fiecare organism este unic, are propriul ritm de funcționare, propriile toleranțe alimentare. Iar dacă acționezi greșit, nu doar că nu vei reuși să duci cura până la capăt, dar te vei confrunta și cu tulburări digestive serioase sau cu afecțiuni de altă natură.
A doua greșeală este însăși ideea de „dietă”
Ar trebui scoasă din vocabular. Pentru mulți, reprezintă un element punctual din viața lor, care are o durată determinată. La final, după atingerea obiectivului, revin la stilul de viață obișnuit și, odată cu asta, revin și kilogramele în plus. De ce? Pentru că dieta presupune înfometare, restricții, chin. Și nu poți face asta la nesfârșit. În plus, dietele restrictive, ținute după ureche, pot duce la carențe nutriționale și dezechilibre în organism.Tocmai de aceea, pentru a slăbi corect și a menține rezultatele, trebuie să vorbim despre schimbarea stilului de viață. Unul care se potrivește cu programul, gusturile și nevoile tale.
Credem că sportul este cheia
Într-adevăr, e nevoie de mișcare pentru a arde calorii și pentru a ne menține tonusul muscular, dar să nu uităm că slăbitul în sine se face „în bucătărie”, nu la sală. Mai exact, trebuie în primul rând să avem grijă la alimentație, să reducem porțiile. Este o greșeală să ieși la alergat când ai peste 100 de kilograme sau să tragi de tine la sală, fără să folosești corect aparatele. Riști accidentări. Mulți, demoralizați, abandonează misiunea. Ține cont că sportul se face și el cu cap, adaptat conformației tale, sub supravegherea unui antrenor experimentat, care să-ți dea startul.
Dăm iama în „alimente sănătoase”
Dacă până acum luam cina de la fast-food, gustarea de la patiserie, iar prăjiturile nu ne lipseau din meniu, ar trebui, într-adevăr, să facem niște schimbări majore și să ne orientăm spre alimente mai sănătoase. Dar sănătos nu înseamnă mult! Să nu uităm că și fructele, și alunele sau migdalele sunt extrem de bogate în calorii și îngrașă. Poți mânca orice, echilibrat, dar în porții mici, cu măsură.
Stăm cu ochii pe cântar
E bine să fim atenți și implicați. Totuși, măsurătorile trebuie făcute cu o anumită periodicitate dictată de nutriționistul care ne monitorizează. Dacă ne urcăm zilnic pe cântar și nu vedem schimbări, ne-am putea descuraja și abandona demersul, crezând că inițiativa nu dă rezultate.
Ne înfometăm
Oamenii cred că slăbesc dacă se înfometează sau dacă mănâncă rar. Greșit! Organismul va avea impresia că este într-o perioadă de „foamete” și va recurge la reducerea termogenezei, își va încetini motoarele. Iar când îi dăm hrană, o va depune integral, pentru a se „aproviziona”. Mănâncă ordonat, la ore fixe, 3 mese pe zi!
Mâncatul seara târziu
Este o altă greșeală căreia prea puțini au tăria să-i reziste. Nutriționiștii recomandă ca cina să fie luată până în ora 20.00, după care închidem ușa bucătăriei. Ce mâncăm după această oră nu se metabolizează, ci se depune.
Majoritatea începem cu avânt și cu multă convingere acest proces de slăbire. Urmăm cu sfințenie recomandările nutriționistului, iar rezultatele nu întârzie să apară. Pe parcurs, motivația mai pălește, odată cu încrederea că „greul a trecut, am slăbit suficient”. Ne spunem că „nu e grav dacă facem o greșeală” sau „ce mai contează încă una”. Dar o greșeală azi, o greșeală mâine, și, fără să realizăm, ne întoarcem de unde am plecat.