Se spune că orice ai lua și oricâtă grijă ai avea, răceala, odată apărută, își urmează cursul și durează circa o săptămână. Nu este tocmai adevărat. Dacă știi să o abordezi corect, simptomele sunt mult mai ușoare, vindecarea e mai rapidă și nu apar complicații. Pe de altă parte, mulți pacienți, fie din nepăsare, fie din necunoaștere, fac câteva greșeli majore care agravează boala.
Nu acționează de la primele simptome
Prin asta, înțelegem să luăm un minim tratament, să ne hidratăm cu ceaiuri medicinale, să ne odihnim mai mult, să avem grijă ce mâncăm. În răceală, tratamentul recomandat este cel naturist, pe bază de plante cu efect antiviral, antiinflamator, imunostimulator. Se găsesc sub formă de siropuri Plantusin, tincturi, capsule si ceaiuri Hapciu și uleiuri esențiale. Acest tratament este sigur, fără efecte adverse.
Apelează la antibiotice
La extrema cealaltă sunt persoanele care, speriate de intensitatea simptomelor, dau fuga la farmacie și iau antibiotice de sinteză. Așa, „pentru siguranță”. Trebuie să știți că aceste pastile nu trebuie luate preventiv, că nu au nicio putere în fața infecțiilor virale și că atrag după ele doar riscuri: scăderea imunității, afectarea florei intestinale, apariția rezistenței la antibiotice etc.
Fumează
Fumul de țigară este extrem de iritant pentru gât, agresează mucoasele sistemului respirator și plămânii, inflamează sinusurile și distruge cilii din fosele nazale (acei perişori responsabili de curăţarea căilor respiratorii de germeni şi virusuri). Potrivit studiilor, fumătorii au mai multe episoade de bronșită acută decât cei care nu fumează, sunt mai predispuși răcelilor și se vindecă mai greu.
Beau lichide prea fierbinți
Este foarte important să vă hidratați și că consumați lichide calde, însă nu fierbinți, căci riscați arsuri la nivelul gâtului, iar în microleziunile create se adună bacterii, zona se inflamează și vă veți irita și mai mult gâtul.
Folosesc în exces picături nazale
Chiar dacă la început sunt bune și își fac efectul, trebuie să încercați să nu le folosiți mai mult de 3-4 zile. Multe formule dau dependență, inflamează și irită membranele nazale. Pentru a respira bine, faceți inhalații cu aburi și uleiuri esențiale și preparați-vă în casă picături din apă și sare.
Copiii primesc același tratament ca și adulții
Pe principiul că „tot oameni sunt şi ei, nu?” Ei bine, nu! Sunt oameni, dar mai mici. Tratamentul copiilor este diferit de cel al adulţilor, are o concentraţie mai mică, e creat în alte formule, mai uşor de administrat.
Nu aerisesc camerele
Multe persoane răcite se feresc de frig, gândind că doar din cauza lui s-au îmbolnăvit. Este greșit. Principalul motiv pentru care contactăm virusuri în sezonul rece este tocmai faptul că stăm în încăperi închise, neaerisite, la un loc cu alte persoane bolnave. Aerisiți cât mai des atât acasă, cât și la serviciu. Puteți purifica aerul cu uleiuri esențiale.