Cele mai importante întrebări și răspunsuri despre TUSE – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Cele mai importante întrebări și răspunsuri despre TUSE

Articole

De ce a apărut această tuse, cum știu dacă e ceva grav sau nu, de câte tipuri e și cum scap rapid de ea? Sunt întrebări pe care cu toții ni le punem atunci când ne trezim cu acest simptom supărător. Iată ce ne răspund medicii!

Cât durează, în mod normal, tusea

Tusea asociată unei răceli durează, între 1-3 săptămâni. Ea se poate prelungi până la 8 săptămâni, dacă nu este tratată corespunzător. În acest caz, vorbim despre tuse subacută, rămasă după o infecție respiratorie. Ce depășește 8 săptămâni se încadrează la „tuse cronică”.

Ce efecte are tusea persistentă?

Tusea persistentă nu rămâne fără urmări – ea poate inflama gâtul și duce la infecții, dă dureri de cap, incontinență urinară, răgușeală, dureri toracice, tulburări de somn și oboseală.

Cum îmi dau seama dacă e ceva grav sau nu?

Tusea trebuie analizată în context. Dacă a venit la pachet cu o răceală, atunci va trece în 1-2 maximum 3 săptămâni și nu e un motiv de îngrijorare atât timp cât iei măsuri și te tratezi. Trebuie să mergi la doctor pentru consultații suplimentare dacă durează mai mult, sau dacă simți dureri în piept, ai dificultăți de respirație, tuse cu sânge și/sau febră de peste 38 de grade Celsius.

De ce tușesc, dar nu mă simt rău?

Sunt multe alte cauze ale tusei, care nu țin de răceală și gripă. Fumătorii sau cei care urmează tratament cu medicamente cardiace pot avea o tuse persistentă. Poate ai o alergie, sau boală de reflux gastro-esofagian.

Tusea e mai întâi seacă, apoi devine productivă?

În cazul unei răceli, așa se întâmplă de obicei. Totuși, cele două forme de tuse pot apărea și independent: poți avea doar tuse seacă până la finalul răcelii sau totul poate debuta direct cu tuse productivă. În alte cazuri, poate fi tuse mixtă.

Care e cel mai bun tratament pentru tuse?sirop

Depinde despre ce tuse e vorba. Dacă este seacă, iritativă, ai nevoie de remedii calmante, emoliente, sedative (lemn dulce, podbal, tei, nalbă mare). Dacă tusea este productivă, cu expectorație, trebuie să apelezi la capsule cu uleiuri esențiale (link Plantusin usureaza expectoratia), ceaiuri, siropuri cu acțiune expectorantă (scaiul vântului, ridiche neagră, muguri de pin, cimbru, cimbrișor, iarbă mare, ciuboțica cucului, ghimbir). Siropul de pătlagină e bună în ambele tipuri de tuse.

Ce se întâmplă dacă nu iau remediile potrivite?

Nu lua tratament pentru tuse seacă dacă expectorezi și invers. Medicamentele pentru tusea productivă diluează mucusul, iar dacă sunt administrate în tuse seacă irită tractul respirator și vei tuși și mai mult. Pe de cealaltă parte, tratamentul în tusea seacă are rolul de a o suprima, a o stopa, ceea ce nu trebuie să se mai întâmple dacă a apărut deja expectorația. Există însă siropuri din plante combinate în rețete perfecte, care acționează atât în tusea seacă, prin efect de calmare, cât și în tusea productivă, prin efect fluidificant al secrețiilor, care favorizează expectorația. Siropurile din gama Plantusin se găsesc în varianta Forte (cu 18 plante și 6 uleiuri esențiale), fără zahăr, pentru copii sau îmbogățite cu miere, vitamina C și propolis.

Când se agravează tusea?

Noaptea, când stăm întinși în pat, din cauză că secrețiile nazale nu se mai drenează corespunzător, se acumulează, rămân blocate în nas, în gât și declanșează tusea. Este recomandat să pui o pernă în plus pentru a avea capul mai ridicat.

Sunt importante lichidele?

Da, ai mare nevoie de ele. Apa la temperatura camerei din belșug și în special ceaiurile calde din plante medicinale mențin hidratatarea corespunzătoare a tractului respirator, ceea ce reduce iritația și nevoia de a tuși.

Este nevoie de antibiotic?

Dacă tusea este dată de o infecție virală, antibioticele nu au niciun efect, ba chiar agravează starea de sănătate. Însă dacă răceala și tusea nu trec, apar complicațiile, secrețiile nazale își schimbă culoarea și consistența, e posibil ca în scenă să-și fi făcut apariția o infecție bacteriană. Și în acest caz poți apela tot de remediile naturiste. Mai exact, la uleiurile esențiale, considerate cele mai puternice și mai eficiente antibiotice naturale. Le găsești sub formă de capsule Biomicin Forte, sau în cadrul rețetelor de siropuri de tuse.

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.