Pe lista remediilor naturiste care tratează afecțiunile digestive vom aminti acum, pe lângă ceaiuri și tincturi, și uleiurile esențiale. Sunt tratamente eficiente și puternice, de multe ori cu efecte chiar mai rapide decât medicamentele de sinteză. Se iau înainte de masă, câteva picături, diluate în puțină apă, într-o linguriță de miere sau pe o bucățică de pâine.
Uleiul esențial de mentă este în topul nostru, iar asta deoarece tratează un spectru larg de afecțiuni digestive: greață, diaree, balonare, toxiinfecție alimentară, indigestie, digestie lentă, colică biliară, enterocolită, dureri de stomac. Dacă ai una dintre aceste probleme, ia 3-5 picături de ulei de 3 ori pe zi, într-o linguriță de miere. Pentru copiii de 1-6 ani, doza este de 1-2 picături de două ori pe zi, iar celor de 7-14 ani li se pot da 2-3 picături de 3 ori pe zi.
Uleiul de cimbru se folosește în enterocolite bacteriene și virale, parazitoze digestive, candidoze, colici, balonare, grație efectului lui puternic antibacterian, antiviral, antifungic, tonic digestiv, stomahic, carminativ, antispastic și analgezic local.
Același efect îl are și uleiul de cuișoare, bun, de altfel, și în răceli, dureri de dinți și afecțiuni cutanate. Uleiurile de cuișoarele, cimbrul, oregano sau scorțișoară sunt antiinfecțioase și au efecte remarcabile în combaterea infecției cu Helicobacter pylori.
Uleiurile de mușețel și gălbenele vin să vindece stomacul afectat de aciditatea gastrică. Sunt calmante, cicatrizante și combat aciditatea.
Plin de vitamine și minerale, uleiul esențial de busuioc se ia pentru tratarea indigestiei, constipației, crampelor abdominale, gazelor și balonării, stărilor de greață, fiind un tonic digestiv în general.
Ultimul, dar nu cel din urmă, uleiul de ghimbir are numai efecte bune asupra stomacului și digestiei. Tratează toxiinfecțiile alimentare, durerile de stomac, indigestia, diareea, greața, gazele și multe altele.