Pentru o digestie bună, avem nevoie de enzime, acei fermenți de natură proteică al căror rol este de predigestie a proteinelor, glucidelor și grăsimilor. Sunt vitale. Niciun mineral, vitamină sau hormon nu-şi poate exercita acţiunile specifice în organism fără ajutorul enzimelor. Nu pot avea loc procesele chimice de metabolizare la nivelul celulelor, țesuturilor şi diferitelor organe, nu se poate produce înmulţirea celulelor.
Enzime există în toate organismele vii, atât în în corpul nostru, cât și în plante și animale. Oamenii de știință au identificat în corpul uman peste 2.500 de tipuri diferite de enzime, care sunt implicate în orice funcție fiziologică și biochimică. Ele sunt de trei tipuri: metabolice (se găsesc în mod natural în organism și reglează metabolismul, sunt responsabile de contracția fiecărui mușchi ce ține de respirație, vorbire, mișcare), digestive (distrug toxinele, descompun grăsimile, proteinele, carbohidrații, fac posibilă digestia) și alimentare (provin din alimentele crude consumate și ajută procesul digestiv). Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea enzimelor digestive și metabolice din organism scade și, din cauza aceasta, apar probleme gastrointestinale: constipație, balonare, crampe, sindromul colonului iritabil, acumulare de toxine. De aceea, de mare ajutor pentru digestie sunt sursele naturale de enzime alimentare pe care le găsim în fructe, legume, semințe. E important să le consumăm în stare crudă, deoarece prepararea termică le distruge.
Enzime vegetale prezente în fructe
Papaina este cea mai importantă enzimă aflată în frunzele şi fructele de papaya. Este asemănătoare cu pepsina produsă de organismul uman şi intervine în descompunerea alimentelor, îmbunătăţeşte în mod natural digestia şi combate neplăcerile cauzate de un regim alimentar inadecvat. De asemenea, reglează secreția stomacului, a vezicii biliare, a ficatului şi pancreasului. În ananas, se găseşte bromelaina, un grup de enzime puternice care acţionează asupra proteinelor, descompunându-le. În acelaşi timp, ea îmbunătăţeşte acţiunea unor enzime digestive cum ar fi tripsina sau pepsina. Mango, pepenele galben și roșu, kiwi, avocado, bananele, afinele, smochinele și bananele sunt alte surse vegetale de enzime.
Enzime vegetale prezente în legume și plante
Sparanghelul conține peroxidază, o enzimă pe care organismul o folosește în procesarea antioxidanților. Rădăcina de ghimbir este și ea „specializată” pe probleme digestive, tratând de la balonare, greață, până la arsuri gastrice și dureri abdominale. Ceapa și usturoiul, castraveții, aloe vera și avocado sunt alte surse valoroase de enzime. De asemenea, vlăstarii și alimentele care germinează conțin de 100 de ori mai multe enzime decât fructele și legumele.
Enzime vegetale prezente în semințe și uleiuri
Nu te feri de uleiul din nucă de cocos, uleiul de măsline, dar și de măslinele în sine, de nuca de cocos și de semințele de in pentru că sunt bogate în enzime care ajută digestia. Mierea și polenul crud, chefirul și iaurtul, alimentele fermentate (murăturile), dar și ciupercile (Shiitake, Maitake, Spirulina) sunt surse de enzime.
În magazinele naturiste există și suplimente alimentare care conțin astfel de enzime bune pentru digestie. De pildă, papaina şi bromelaina intră în compoziţia capsulelor Digestie uşoară, ideale după o masă copioasă sau pentru cei care au probleme cu digestia. Acestea mai au în compoziţie fructe de coriandru, frunze de dafin, rizomi de obligeană, rădăcină de genţiană, rizomi de ghimbir şi seminţe de muştar. Capsulele stimulează digestia alimentelor prin conţinutul în enzime vegetale, fiind recomandate în caz de digestie lentă, indigestie, hipoaciditate, greaţă, balonări, colici postprandiale (de după masă).