facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-03-12
Vizualizari: 1217
Comentarii: 0
Cele mai bune soluții naturale pentru durerile de cap se aleg în funcție de tipul de durere și de cauza declanșării ei

Nu este om care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu durerea de cap. Veche de când lumea, această banală afecțiune este tot mai frecventă în societatea modernă. Potrivit statisticilor, afectează peste 83% din populația României. Însă domeniul este mai complex decât pare la prima vedere. Se cunosc peste 150 de tipuri de cefalee și fiecare are propria cauză, propriul mod de manifestare și răspunde la tratament specific. În acest articol vă vom spune tot ce trebuie să știți despre aceste dureri, vă vom ajuta să faceți diferența dintre ele și să alegeți cel mai bun tratament naturist.

Cum se manifestă?

În termeni medicali, durerea de cap poartă numele de cefalee. Sunt mai multe tipuri și fiecare are simptome diferite.

Durerea obișnuită se manifestă la nivelul boltei craniene, pe ambele părți ale capului, în special la nivelul frunții, tâmplelor și cefei. Se simte ca o tensiune, o presiune de intensitate medie sau mare.

Migrena este percepută sub forma unor dureri de cap intense sau severe, care cuprind doar o parte a capului. Se simte sub forma unor pulsații, cu durată variabilă între 4 și 72 de ore. Are mai multe simptome și neplăceri față de durerea de cap obișnuită, afectează starea generală a pacientului și poate avea caracter recidivant. Spre exemplu, poate fi însoțită de grețuri, vărsături, sensibilitate la lumină, zgomot sau mirosuri, amețeli, durere în spatele unui ochi sau în zona tâmplelor.

De ce sunt declanșate?

Cefaleea obișnuită e cauzată de stres, anxietate, probleme musculare, dar și de deshidratare, foame, oboseală și lipsă de somn. Poate fi cauzată și de unele afecțiuni, cum ar fi sinuzita, gripa, spondiloza cervicală, miopia, encefalita, meningita. Durerile de cap pot apărea și la administrarea unor medicamente (de exemplu contraceptivele orale), sau ca urmare a sevrajului unor substanțe (alcool, tutun, cofeină, droguri).

Migrena este declanșată de un factor fiziologic care determină vasodilatație la nivelul vaselor sanguine craniene, cu eliberarea de serotonină. Poate fi vorba de schimbări hormonale, alergii, consumul unor anumite alimente nocive (nitriții din carne, sulfiții din anumite produse, aspartamul, glutamatul monosodic conservant) sau chiar de factori genetici.

Posibile complicații

Ideal e ca pacientul, dacă se confruntă des cu dureri de cap, să meargă la medic pentru un diagnostic corect. Se poate înlătura, astfel, ipoteza unei afecțiuni mai grave și evita riscurile. De exemplu, o criză de vezică biliară poate fi confundată cu migrena. Complicațiile migrenei tratate după ureche sunt sindromul serotoninergic, o afecțiune rară care poate pune viața în pericol, fiind cauzată de surplusul de serotonină din corp. Cronicizarea, atunci când durerea persistă peste 15 zile pe lună, mai mult de 3 luni, este un alt mare risc.

Tratamentul ideal

Dacă durerile de cap apar ca simptom al unei afecțiuni, tratamentul trebuie să țintească în primul rând cauza, adică să se trateze afecțiunea de bază care a condus la durerea de cap respectivă. De obicei, în tratarea migrenelor și durerilor de cap simple, oamenii știu că trebuie să ia medicamente cu acțiune antialgică și antiinflamatoare. Dar utilizarea lor neadecvată sau în exces poate duce la probleme abdominale: dureri, sângerări, ulcere și alte complicații. Nu la fel se întâmplă dacă se utilizează remedii naturale. Există plante medicinale care îndeplinesc cu succes acest rol de analgezic, antiinflamator, calmant. Acestea nu afectează ficatul, nu creează dependență sau rezistență la tratament, nu generează retenție hidrosalină (edeme).

Astfel, în durerile de cap obișnuite, ușoare, se pot folosi plante medicinale sub formă de pulberi sau ceaiuri, cum e ceaiul de tei, de scoarță de salcie, de mentă și mușețel. În durerile de cap mai intense și în crizele de migrenă se indică remedii naturale mai intense și cu acțiune mai rapidă, precum uleiurile esențiale. Acestea sunt însă contraindicate în afecțiuni gastrice (gastrită, ulcer, hiperaciditate, reflux gastroesofagian), copiilor sub 7 ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează. În perioada sarcinii e recomandat ceaiul de tei, în perioada alăptării ceaiurile de mentă, tei și mușețel, iar copiilor li se dau aceleași ceaiuri, plus cel de scoarță de salcie. Pe lângă plantele medicinale cu acțiune antiinflamatoare și antialgică, se pot asocia plante cu efect relaxant, calmant. Iată-le pe toate în tabelul de mai jos!

 

Acțiune Plante medicinale
Antialgică/ analgezică Ulei esențial de turmeric - este cunoscut și ca un bun antiinflamator, antiviral și antibiotic
Ulei esențial de cuișoare - are și acțiune antiinflamatoare, antibiotică și este un tonic-stimulent general și nervos
Uleiul esențial de tămâie - este un ulei biblic utilizat și pentru acțiunile sale antidepresive, antiinflamatoare și de susținere a activității mentale
Ulei esențial de lemongrass - are și acțiune antiinflamatoare
Antiinflamatoare Ulei vegetal de negrilică - are și acțiune antialgică, acționând direct pe receptorii durerii
Uleiul esențial de copaiba - este considerat unul din cele mai puternice uleiuri cu acțiune antiinflamatoare, comparabilă cu acțiunea cortizonului sau ibuprofenului
Ulei esențial de Betula alleghaniensis - are și acțiune antialgică
Uleiul esențial de smirnă - este un ulei biblic cu acțiune antioxidantă și antivirală
Relaxantă, liniștitoare, calmantă Ulei esențial de lavandă - are și un efect antispastic și antialgic
Uleiul esențial de mentă - are și acțiune analgezică, antispastică și tonică
Florile de tei - au și acțiune antispastică și antiinflamatoare
Scoarța de salcie - are și efecte antialgice, antiinflamatoare și febrifuge
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri