Chiar dacă sunt normale, virozele respiratorii ale copiilor dau mari bătăi de cap părinților. Căci ce poate fi mai chinuitor decât să-ți vezi puiul fără poftă de mâncare, cu febră și stare generală influențată în rău!? În plus, răcelile care apar brusc vin cu impedimente de natură organizatorică pentru adulții care trebuie să-și ia liber de la serviciu și să stea acasă cu micuții suferinzi. Vestea proastă este că imediat vine sezonul epidemiilor. Vestea bună e că infecțiile respiratorii pot fi prevenite. Iată care sunt cele mai bune metode!
Răceala și gripa sunt foarte frecvente în rândul copiilor, în special în primii ani de viață, când sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare. Numărul episoadelor de boală variază în funcție de vârstă, de anotimp și de expunerea la colectivități, precum școală, grădiniță.
Cât de des e normal să răcească un copil
· Sugarii și copiii de până în doi ani
Ei pot avea între 6 și 12 episoade de răceală pe an. Frecvența este mai mare în rândul celor care frecventează creșa și intră în contact cu alți copii. Gripa este mai rară decât răceala, totuși poate apărea de 1-2 ori pe an.
· Preșcolarii de 2-5 ani
Pe măsură ce cresc, copiii încep să-și dezvolte imunitatea, iar frecvența răcelilor începe să scadă la 6-8. Perioada sensibilă rămâne, totuși, în timpul anului școlar, când cei mici merg la grădiniță. Numărul răcelilor ajunge din nou, în medie, la 12 pe an.
· Elevii de 6-12 ani și adolescenții
Sistemul lor imunitar devine mai rezistent, în urma expunerii anterioare la virusuri. Elevii au, în medie, 10 răceli pe an, iar adolescenții 7.
Numărul răcelilor variază în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia, de stilul de viață, de cât de mult respectă regulile de igienă. Cei care au frați/surori se pot îmbolnăvi mai des, pentru că se contaminează unul pe altul.
Metode de a fenta răceala la copii
· Întărirea imunității
Este benefic din toate punctele de vedere ca cel mic să aibă un organism sănătos și o imunitate puternică. Pentru asta, e necesar să-i asiguri o alimentație echilibrată, să facă mișcare în aer liber, să doarmă suficient. Chiar dacă îi plac, evită să-i dai dulciuri din comerț, sucuri acidulate, pizza și cartofi prăjiți. Mâncarea trebuie să-i aducă nutrienți, așadar, gătește în casă preparate pe bază de legume, cereale integrale, lactate, pește, leguminoase, fructe oleaginoase și uleiuri presate la rece. Conțin multe vitamine și antioxidanți fructele de pădure, produsele stupului, citricele, kiwi, ardeiul gras, legumele cu frunze verzi, dar și plantele medicinale din care îi poți prepara ceaiuri aromate. În magazinele naturiste mai găsești siropuri, comprimate de supt și ceaiuri de imunitate pe bază de echinacea, astragalus, cătină, măcese, soc, șovârv, lichen de piatră, care se pot administra de la un an în sus. Citește prospectul înainte de utilizare.
· Creează un scut de protecție în nas și gură!
Virusurile de răceală și gripă pătrund în corp pe cale aeriană – nas și gură. Dacă aici există o barieră, un scut de protecție, microbii vor fi distruși încă de la „poarta de intrare în organism”. Această barieră poate fi creată cu ajutorul unor remedii pe bază de plante medicinale. Tocmai pentru asta, Fares a creat gama Biosept protect, ce conține dropsuri, comprimate de supt și spray pentru gât, pe bază de uleiuri esențiale și extracte de plante medicinale. Au un puternic efect antiviral, antibacterian și antiinflamator local, dezinfectează cavitatea oro faringiană, ușurează respirația și chiar calmează durerea în gât, odată apărută. Rolul lor este să ofere protecție împotriva virusurilor care pătrund pe cale orală.
· Atenție la igienă!
Învață-l pe copil să se spele corect pe mâini, să nu mănânce niciodată cu mâinile murdare, nici să le ducă mereu la nas și gură, iar când e la școală sau pe stradă și nu are acces imediat la apă și săpun să folosească un gel dezinfectant. Aceste reguli trebuie să le respectați și voi, adulții.
· Reguli de respectat la școală
Mai ales când e sezon de răceală și gripă, sfătuiește copilul să mănânce din propriul pachețel, să bea din propria sticlă de apă și să nu facă schimb de obiecte personale cu alți copii.
· Evitați aglomerația
Pe cât posibil, în sezonul rece, evitați mijloacele de transport aglomerate, vizitele la mall și în locuri de joacă din spații închise, participarea la aniversări și petreceri cu mulți copii. Nu e cazul să riscați. Mai bine alegeți locurile de joacă în aer liber.
· Aerisește casa zilnic
În sezonul rece, tindem să petrecem mai mult timp în spații închise, unde circulația aerului este redusă, ceea ce favorizează acumularea și contaminarea cu virusuri. Oricum, indiferent de anotimp, deschide larg ferestrele de câteva ori pe zi, pentru a pătrunde aer curat în casă. Evită folosirea aerului condiționat în exces, sau la temperaturi prea scăzute, dezinfectează suprafețele atinse frecvent (inclusiv telefoanele mobile) și ai grijă la umiditatea din încăperi. Dacă e necesar, folosește un umidificator pentru a preveni uscarea și sensibilizarea gâtului, a mucoasei nazale.
Toate aceste reguli de prevenție nu îl vor putea feri 100% pe copil de boală. Dar cu siguranță pot reduce mult frecvența îmbolnăvirilor. Iar dacă apar, acestea pot fi mai blânde, mai ușor