Vrei cu adevărat să slăbești? Iar kilogramele pe care le dai jos să nu se depună la scurt timp după încetarea curei? Atunci respectă cu sfințenie aceste reguli care e bine să facă parte, pe viitor, din stilul tău de viață.
Stabilește-ți ținte realiste
Nu visa să pierzi 5 kg pe săptămână, de altfel, nici nu e sănătos. Se consideră că cel mai sigur este să dai jos între 1,5 și 3,5 kg pe lună (în funcție de greutatea și înălțimea fiecăruia). O slăbire graduală previne reîngrășarea și obișnuiește organismul cu actualul stil de viață. Deci – răbdare!
Redu porțiile!
Nu trebuie să te înfometezi. Nici nu e indicat. E suficient să reduci treptat cantitatea de mâncare consumată. Slăbești atunci când aportul de calorii în organism este mai mic decât cel consumat prin ardere. Secretul este să te ridici de la masă atunci când simți că nu te-ai săturat complet și încă ai mai ronțăi ceva.
Mănâncă la ore fixe
În felul acesta, poți ține mai ușor evidența alimentelor consumate într-o zi. În plus, îți disciplinezi organismul și nu vei simți foamea decât la ora de masă; apetitul va fi ținut sub control și nu vei mai fi tentat să „ciugulești” orice îți pică în mână.
În ce ar trebui să constea alimentația
Creează-ți un plan alimentar cu ajutorul unui nutriționist și ține cont că planurile nu se fac pe o perioadă scurtă. Stilul alimentar ales trebuie să ți se potrivească pentru a-l putea urma mulți ani de acum încolo. În principiul, e bine să te axezi pe legume verzi, proteine ușoare (pește slab, fructe de mare, curcan), lactate degresate, cereale integrale, uleiuri presate la rece, fructe sărace în zaharuri (kiwi, ananas, mere verzi, fructe de pădure). Dulciurile, alimentele procesate, produsele de patiserie pot fi consumate ocazional și în porții mici. Nu te speria că, de acum, trebuie să renunți la alimentele tale preferate. Totul ține de gust, iar gustul se educă în timp. Vei descoperi că și din ingrediente sănătoase poți prepara tot felul de bunătăți. Adică: dacă îți place carnea, consum-o pe cea albă, slabă, la grătar; îți plac pastele și pâinea – alege-le pe cele din făină integrală; nu poți renunța la dulciuri? Prepară-ți-le în casă, sau rărește porțiile, ori redu cantitatea de zahăr adăugată în diverse deserturi.
Apelează la ajutoare din natură
Ai fi surprins să afli că anumite plante medicinale sunt aliate de nădejde atunci când vine vorba despre slăbit. Unele scad apetitul și conferă o senzație de sațietate prin conținutul mare de fibre (semințele de in, psyllium, tărâțele de grâu, cicoarea, spirulina), altele stimulează arderea grăsimilor (ananasul, concentratele de garcinia, ardeiul iute, scorțișoara), altele ajută la eliminarea toxinelor prin diureză și laxație (frunzele de senna, socul, ceaiul verde). Aceste remedii se pot administra sub formă de plicuri care se dizolvă în iaurt/suc de fructe, sub formă de ceai sau de capsule naturale.
Fă mișcare
Sportul este esențial, te ajută să arzi calorii și să-ți crești masa musculară, atât de necesară pentru accelerarea metabolismului. Dacă nu ești obișnuit și nu ai antrenament, începe cu exerciții ușoare – înot, mers cu bicicleta, o plimbare mai alertă prin parc, urcă scările în loc să iei liftul, coboară cu două stații de autobuz mai devreme și mergi pe jos până la destinație etc. Soluții se găsesc, trebuie doar să te mobilizezi și să nu mai fii sedentar.
Motivația
Nu în ultimul rând, mare atenție la motivație. Ea este diferită de la persoană la persoană, la fel și greșelile pe care le fac cei care abandonează pe parcurs. Spre exemplu, o motivație punctuală - vreau să încap în rochia de mireasă – se poate pierde după atingerea obiectivului. După aceea, kilogramele revin în toată splendoarea. Stabilește-ți o motivație pe termen lung și apelează la suport din exterior (familie, prieteni) pentru a reuși să te ții de promisiune. Mult succes!