Publicat la:
2021-09-17
Vizualizari:
886
Comentarii:
0
Vrei să scapi rapid de supărătoarea tuse care a venit la pachet cu răceala? Nu e greu. Trebuie doar să acționezi simultan pe mai multe planuri. Este important atât tratamentul corect ales, cât și micile obiceiuri de zi cu zi. Cu atenție și răbdare, în câteva zile accesele de tuse se vor rări, pentru ca apoi să uiți că te-au deranjat vreodată.
- Bea ceaiuri calde, îndulcite cu miere. Hidratarea e foarte importantă în tuse deoarece menține gâtul umed, iar mucusul care se adună pe căile respiratorii devine mai fluid și mai ușor de eliminat. Dacă tusea e seacă, optează pentru un ceai din plante cu efect calmant, emolient (pătlagină, tei, lemn dulce, lichen de piatră, nalbă mare), iar dacă e productivă, alege plante care fluidifică secrețiile și favorizează expectorația (iederă, scai vânăt, muguri de pin, cimbru, cimbrișor, iarbă mare...).
- Tratează-te cu siropuri din plante. Acestea sunt remediile clasice, dar și cele mai bune, în caz de tuse. În magazinele naturiste și în farmacii găsești siropuri pentru toate gusturile și pentru toate nevoile: Plantusin fără zahăr (doar din plante), sau îndulcite Plantusin cu miere, mai slabe sau mai puternice (Plantusin forte), pentru adulți, sau Plantusin pentru copii.
- Fă inhalații cu uleiuri esențiale. E indicat să-ți menții căile nazale curate și libere, iar pentru asta, inhalațiile sunt de mare ajutor. Pune în apa fierbinte câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau de pin și inspiră deasupra vasului, cu un prosop în cap, aburul binefăcător.
- Schimbă-ți puțin dieta. În această perioadă, până scapi de tuse, evită laptele și brânzeturile, dulciurile cu zahăr alb, făinoasele și prăjelile, deoarece încarcă limfa și favorizează formarea mucusului care agravează tusea. De asemenea, dacă tusea e seacă, evită chipsurile, popcornul, alimentele sărate, condimentate, acre, care irită și mai mult gâtul.
- Atenție la aerul din cameră. Cel uscat, dat de aerul condiționat pe timpul verii sau de calorifer iarna, accentuează tusea din cauză că usucă și irită căile respiratorii. Pune un umidificator în cameră sau lasă un bol cu apă lângă o sursă de căldură. Praful, poluarea, fumul de țigară trebuie și ele evitate căci îngreunează vindecarea.
- Cum dormi noaptea. Ai zice că e doar un amănunt, însă poziția incorectă de somn agravează tusea nocturnă. Medicii recomandă să folosești o pernă mai înaltă ca să stai cu capul mai sus decât corpul. În felul acesta, datorită gravitației, secrețiile nazale nu se mai acumulează, ci se vor drena mai bine.