Uleiurile esențiale conţin tot ce e mai bun dintr-o plantă medicinală, sunt concentrate, puternice, bine asimilate de organism, iar efectele lor benefice îşi fac efectul, uneori, chiar mai rapid decât medicamentele de sinteză. Tratează de la probleme digestive, infecții urinare, dureri de cap, până la acnee și celulită. Dar cele mai bune rezultate le obțin în afecțiunile respiratorii. Gripa, răceala, bronșita, sinuzita, durerile în gât, toate își găsesc leac în uleiurile esențiale. Sunt 5 mari motive pentru care e bine să le ai mereu în casă. Uleiurile esențiale se combină în diverse rețete, se găsesc în comprimate de supt, capsule, siropuri, spray-uri și tincturi.
Întăresc imunitatea
Fă o cură cu uleiuri esenţiale de cătină, anason, coriandru sau cimbru, în această perioadă. Îţi întăresc imunitatea și vor ajuta organismul să lupte cu virusurile. Reprezintă cea mai rapidă şi mai eficientă metodă de a profita de beneficiile plantelor medicinale din care au fost extrase. Uleiul de cătină, spre exemplu, creşte imunitatea, e antioxidant şi anticanceros, reducând chiar efectele cauzate de chimioterapie. Uleiurile de busuioc sau mentă au proprietăţi antiseptice, descongestionante, expectorante şi îţi conferă imunitate atunci când sunt epidemii de gripă. Se administrează câteva picături de trei ori pe zi, în miere. Uleiul de cimbru se foloseşte în astenie, oboseală generală şi e de mare ajutor în afecţiuni ale aparatului respirator şi ORL (răceală, gripă, tuse, bronşită etc.). Intern, se administrează atât copiilor (1-2 picături de trei ori pe zi) cât şi adulţilor (3-5 picături de trei ori pe zi). Uleiurile de anason şi de coriandru stimulează şi ele imunitatea, ajutând corpul să se apere împotriva bacteriilor, ciupercilor şi virusurilor.
Sunt antiseptice pentru gât și gură
Datorită efectului lor antiviral, antibacterian, antiseptic, uleiurile esențiale distrug agenții pagogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează și ușurează respirația. Se pot folosi în cadrul inhalațiilor cu aburi, se pot face gargare cu apă și uleiuri esențiale, se aplică la nas spray-uri nazale Biosept, ori se poate apela la comprimate de supt Biosept pe bază de ulei de scorțișoară, cuișoare, tea tree, mentă, eucalipt, lămâie. Create într-o formulă cu plante și cu propolis, aceste comprimate inhibă dezvoltarea virusurilor și bacteriilor la nivelul cavității bucale, oprind, practic, la poarta de intrare procesul infecțios. Astfel, vei putea nu doar trata, ci și preveni virozele respiratorii.
Microorganismele nu dezvoltă rezistență la ele
Bacteriile se pot adapta în fața unei singure substanțe chimice și chiar o fac în fața medicamentelor de sinteză alcătuite dintr-o singură substanță activă. Dar compoziția foarte complexă a unui ulei, faptul că el este compus din zeci de substanțe chimice diferite, împiedică bacteriile să dezvolte rezistență în fața unui asemenea arsenal de „arme”.
Sunt bine tolerate de organismul uman
Adică sunt „recunoscute” de corp ca fiind naturale, proprii lui. De aceea, sunt imediat acceptate și asimilate. Dacă sunt administrate corect, nu produc efecte adverse și nu atacă flora intestinală. Sunt contraindicate doar persoanelor cu afecțiuni gastrice, copiilor mici, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.
Tratează atât simptomele bolii, cât și cauza ei
Se știe că în tratamentul virozelor, medicina clasică nu are eficiență prea mare, țintind doar simptomele, nu și cauza, pe când tratamentul fitoterapic oferă remedii naturale antivirale care acționează într-un mod complex, atât pentru distrugerea microbilor, adică a cauzei care a produs infecția, cât și pentru ameliorarea unor simptome supărătoare, cum sunt tusea, febra, inflamația.