În zilele caniculare de vară, simți nevoia să bei ceva răcoritor. Ceaiul ar fi ultimul lucru la care te-ai gândi, însă află că există și ceaiuri reci, delicioase și mai sănătoase decât multe băuturi populare, de sezon. Pentru plăcerea gustului, poți să-ți prepari ceaiuri reci dintr-o varietate de plante și fructe. Iată 10 rețete pe care le poți încerca!
Beneficiile ceaiurilor reci, în sezonul cald
Tu ce bei atunci când îți e sete sau vrei ceva bun, răcoritor și cu gust? Berea și orice înseamnă alcool deshidratează și îți face rău pe căldură. Frappe-urile și sucurile din comerț, pline de zahăr, sunt nesănătoase. Chiar și sucurile proaspăt stoarse din fructe conțin multă fructoză și trebuie consumate cu măsură. De altfel, toate cele de mai sus sunt bogate în calorii.
Nu la fel se poate spune despre ceaiurile reci din plante medicinale. Dacă nu sunt îndulcite, conțin un număr infim de calorii. Sunt sănătoase, bogate în vitamine și minerale, te hidratează și îți satisfac pofta de „ceva bun”. Pentru că, în ceea ce privește aromele și gusturile, varietatea e mare. Poți face tot felul de combinații de fructe, plante medicinale și condimente parfumate, astfel încât să obții de fiecare dată altă băutură. Pliculețele cu plante se pot infuza atât în apă caldă, cât și în apă rece.
Rețete de ceaiuri reci
Un alt avantaj al ceaiurilor reci este că sunt băuturi foarte ușor de preparat în casă. Poți face o cantitate mai mare, pe care să o păstrezi la frigider, sau să o iei la pachet, fie că mergi la birou, la plajă sau la o plimbare în parc.
1. Ceai verde cu pepene și mentă
Ingrediente: 4 pliculețe de ceai verde, 2 căni de pepene roșu tăiat cuburi, o mână de frunze proaspete de mentă, un litru de apă, opțional miere, după gust.
Mod de preparare: fierbe un litru de apă și toarn-o peste pliculețele de ceai. Lasă 3 minute la infuzat, apoi scoate pliculețele și lasă ceaiul să se răcească. Blenduiește pepenele până obții un piure și adaugă-l peste lichidul rece, împreună cu frunzele de mentă.
2. Ceai cu rooibos, portocale și ghimbir
Ingrediente: 4 pliculețe de ceai rooibos, 1 portocală tăiată felii, o bucată mică de ghimbir, un litru de apă, miere sau sirop de agave opțional, după gust.
Mod de preparare: infuzează timp de 7-10 minute, în apă fierbinte, pliculețele de ceai și ghimbirul tăiat feliuțe subțiri, apoi lasă lichidul la răcit. Adaugă feliile de portocală și servește ceaiul de la frigider sau la temperatura camerei.
3. Ceai cu fructe exotice
Ingrediente: mango, papaya, ananas, rooibos, hibiscus, acerola, turmeric și ștevie dulce.
Mod de preparare: acest ceai rece cu papaya, mango și ananas este perfect dozat în pliculețe, peste care trebuie doar să torni apă rece (200 ml de apă la un pliculeț). Așteaptă 7-10 minute, apoi savurează!
4. Ceai cu merișoare și frăguțe
Iată un alt ceai cu infuzare în apă rece! Conține fragi, merișor, mirt, rooibos, acerola, hibiscus și ștevie dulce. Cu gust acrișor, răcoritor, ceaiul de merișoare și frăguțe este simplu de preparat oriunde, oricând: se toarnă apă rece peste pliculețul de ceai, se așteaptă 7-10 minute și... gata, e bun de consumat.
5. Ceai de mușețel, cu mere și scorțișoară
Ingrediente: 4 pliculețe de ceai de mușețel, un măr tăiat în felii subțiri, un baton de scorțișoară, un litru de apă și miere opțional, după gust.
Mod de preparare: se infuzează în apă fierbinte (10 minute) mușețelul împreună cu batonul de scorțișoară, apoi, în lichidul răcit, se adaugă feliile de măr.
6. Ceai de hibiscus cu fructe de pădure
Ingrediente: 4 pliculețe de hibiscus, o cană de fructe de pădure (zmeură, afine, mure), un litru de apă, sucul de la o lămâie, miere sau sirop de arțar, opțional.
Mod de preparare: pliculețele de ceai se infuzează în apă fierbinte, timp de 10 minute, apoi se scot, se lasă lichidul la răcit. Fructele de pădure se blenduiesc până se obține un piure, care se strecoară printr-o sită, pentru a îndepărta semințele. Ceea ce rezultă se adaugă peste ceaiul rece, împreună cu sucul de lămâie și îndulcitorul.
7. Ceai rece cu lămâie și mentă
Ingrediente: 4 pliculețe de ceai verde, o lămâie, o mână de frunze proaspete de mentă, un litru de apă, miere sau sirop de agave, opțional, după gust.
Mod de preparare: pliculețele de ceai se infuzează în apă fierbinte timp de 3 minute, apoi se scot, se lasă lichidul la răcit. Se adaugă lămâia tăiată felii, frunzele de mentă și se îndulcește după gust.
8. Ceai negru cu ghimbir
Ingrediente: 4 pliculețe de ceai negru, o bucățică de ghimbir, câteva frunze de mentă, un litru de apă și o linguriță de miere.
Mod de preparare: se infuzează pliculețele de ceai în apa fierbinte, se scot după 3 minute, se lasă lichidul la răcit, apoi se adaugă ghimbirul ras și menta.
9. Ceai rece, cu aromă de cafea
Îți plac și ceaiul, și cafeaua? Iată o băutură în care aromele tale preferate se combină. Ceaiul rece cu frunze de cafea de la Fares are un conținut redus de cafeină și se prepară extrem de rapid, dintr-un pliculeț lăsat 7-10 minute în apă rece. Pliculețul conține rădăcină de cicoare, frunze de cafea (10%), frunze de rooibos, frunze de ștevie și extract de cafea.
10. Ceai cu fructe de vară și busuioc
Ingrediente: 4 pliculețe de ceai negru sau ceai de fructe, o piersică tăiată felii, o cană de căpșune tăiate bucățele, feliile de la o lămâie, câteva frunze de busuioc proaspăt, un litru de apă, miere sau sirop de agave opțional.
Mod de preparare: se infuzează pliculețele de ceai în apă fierbinte, apoi se scot, se lasă ceaiul la răcit, după care se adaugă restul ingredientelor.
Toate aceste ceaiuri sunt răcoritoare, bogate în antioxidanți, savuroase și ușor de preparat. Într-un cuvânt, perfecte pe timp de vară! Poți combina ingredientele după pofta inimii, astfel încât să te bucuri zilnic de arome variate!