facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-03-21
Vizualizari: 17014
Comentarii: 0
Bila leneșă (Dischinezia biliară) - ceaiuri recomandate pentru tratare

Dischinezia biliară, sau „bila leneșă”, este o disfuncție a vezicii biliare manifestată prin scăderea motilității acesteia, prin incapacitatea de a se contracta și elimina conținutul său în căile biliare. Efectul: digestie lentă, greață, balonare, oboseală. Din fericire, natura are leac şi pentru astfel de probleme. Există ceaiuri pentru bila leneșă, care stimulează atât secreția de fiere, cât și golirea vezicii biliare atunci când e nevoie pentru digestie. Cu ajutorul tratamentului naturist și prin mici schimbări în stilul tău alimentar, vei putea ține sub control afecțiunea și te vei simți mai bine după fiecare masă.

Ce este bila leneșă?

Pentru a înțelege ce este și cum apare această afecțiune, haideți să vedem puțin cum funcționează digestia!

Ficatul secretă un lichid galben-verzui, numit bilă sau fiere, al cărui rol este de a descompune grăsimile din alimente. Bila este depozitată în vezica biliară, un organ sub formă de pară, aflat imediat sub ficat. Când mâncăm, vezica se contractă și eliberează în intestinul subțire toată bila adunată în perioada de repaus alimentar. La pacienții cu dischinezie biliară, vezica nu se poate contracta la fel de bine pentru a elimina complet bila, ceea ce duce la două probleme: digestia are de suferit, iar bila care rămâne și stagnează crește în vâscozitate, favorizează depunerea de sedimente (așa numitul „nămol la fiere”) și poate genera un proces inflamator (colecistita).

Cauzele apariției bilei leneșe

Cauzele exacte ale dischineziei biliare nu sunt pe deplin înțelese, dar există o mulțime de factori de risc care pot contribui la apariția acestei probleme:

-        Alimentația

O dietă bogată în grăsimi sau consumul excesiv de alimente procesate, mesele neregulate sau sărirea peste mese pot afecta funcționarea normală a vezicii biliare.

-        Dezechilibrele hormonale

Anumite tulburări, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau menopauza, au și ele o influență negativă.

-        Stresul cronic

Poate afecta funcționarea sistemului nervos și poate provoca spasme ale vezicii biliare.

-        Anumite boli digestive

Sindromul de colon iritabil sau boala inflamatorie intestinală sunt adesea asociate cu bila leneșă.

-        Factorii genetici

Unele persoane pot avea o predispoziție ereditară pentru dezvoltarea dischineziei biliare.

Vârsta înaintată, sexul feminin sau obezitatea, diabetul zaharat, steatoza hepatică, hipotiroidismul... sunt considerați alți factori de risc.

Simptomele bilei leneșe

Dischinezia biliară afectează digestia, iar acest lucru se manifestă prin durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, durere abdominală, greață și balonare după masă, scăderea apetitului, stare de oboseală și dureri de cap.

Unele manifestări debutează brusc și cresc în intensitate în decurs de 20 de minute, apoi se calmează. Frecvența „crizelor” de bilă variază: pot apărea de mai multe ori pe zi sau doar în unele zile.

Tratamentul pentru bila leneșă

Unii medici îți vor recomanda colecistectomia, o intervenție chirurgicală de îndepărtare completă a vezicii biliare. Până să urmezi, totuși, o procedură așa radicală, e recomandat să încerci un tratament naturist pentru bila leneșă. Există câteva plante medicinale cu efecte foarte bune asupra vezicii biliare. Le poți utiliza sub formă de ceaiuri, soluții sau capsule.

Ceaiuri pentru bila leneșă

-        Ceaiul de anghinare

Este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste pentru ficat. El stimulează producerea bilei, fiind ideal în disfuncţii biliare, care pun probleme digestiei. Are un gust amărui, dar merită din plin băut.sustine sanatatea ficatului Ceaiul de anghinare este coleretic-colagog (stimulează secreția și eliminarea bilei în intestin), hepatoprotector şi detoxifiant pentru ficat, iar cinarina, un compus extrem de benefic din compoziţia sa, îi dă puterea de a reduce colesterolul.

-        Ceai de coada șoricelului

Această plantă medicinală este cunoscută pentru proprietățile sale coleretice, adică de stimulare a secreției și eliminării bilei din vezica biliară. Are efect antiinflamator, grație flavonoidelor și uleiurilor volatile din compoziției.

-        Ceai de rostopască

Este un alt ceai bun pentru bila leneșă. Contribuie la menținerea funcției hepatice normale, fiind recomandat în hepatită, steatoză hepatică și în funcționarea defectuoasă a vezicii biliare.

-        Ceaiul de cicoare

Este preferatul ficatului și, în același timp, stimulează producerea şi eliminarea bilei. Conține şi el principii amare şi contribuie la obţinerea confortului digestiv. Se beau două-trei căni pe zi, după mesele principale.

-        Ceaiul de pelin

Tot amar şi tot bun pentru ficat este ceaiul de pelin. Stimulează secreția de bilă, dar şi a sucurilor gastro-intestinale, este dezinfectant şi antiinflamator al tubului digestiv.

-        Ceaiul de păpădie

Stimulează activitatea vezicii biliare precum şi secreţiile gastro-intestinale, este depurativ şi diuretic.

  • sustine producerea normala de bilaAlte ceaiuri care stimulează funcţiile vezicii biliare şi ale sistemului digestiv sunt cele de: turtiță mare, mentă, de sunătoare, gălbenele. Majoritatea acestor plante medicinale se găsesc în rețeta de ceai Vezică Biliară de la Fares și în capsulele Vezică Biliară Lentă. Durata unei cure cu astfel de remedii naturiste pentru bilă leneșă e bine să fie de 3 luni.

 

Regimul alimentar corect în bilă leneșă

Pe lângă tratamentul naturist, e necesar să faci și unele schimbări în stilul tău alimentar.

-        Sunt de evitat: mâncărurile grase, prăjelile, rântașurile, carnea tocată, conservele, alimentele procesate, cu arome artificiale și coloranți, produsele din făină albă, sucurile carbogazoase, alcoolul

-        Sunt recomandate: legumele și fructele proaspete, cerealele integrale (neîndulcite), supele ușoare, carnea și lactatele slabe, peștele, piureurile de legume, dulciurile fără grăsimi, ridichile, sfecla, morcovii.

Spre exemplu, un tratament naturist din bătrâni pentru stimularea bilei constă în suc proaspăt de ridiche. Se dă o ridiche pe răzătoare, se adaugă miere şi se lasă o oră sau două până îşi lasă sucul. Se bea înainte de masă.

De asemenea, încearcă să eviți stresul și fumatul, fă zilnic mișcare, ține-ți greutatea sub control și mergi regulat la medic, pentru controale. Acest stil de viață te va ajuta să pui la treabă bila leneșă și să nu mai suferi de pe urma ei.

ASOCIERI RECOMANDATE
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri