Ce poți să-ți dorești mai mult când ești răcit decât o cană mare de ceai cald, pe care să o ții cu ambele mâini în dreptul gurii și să sorbi din ea, cu înghițituri mici?! Simți cum te încălzește, te liniștește și parcă te simți mai bine. De ce? În primul rând pentru că îți desfundă nasul și te ajută să respiri normal.
Unul dintre cele mai supărătoare simptome ale răcelii este nasul înfundat. Din cauza lui nu dormi bine noaptea, ai tendința să respiri pe gură, lucru care îți sensibilizează și mai mult gâtul. Apoi, dacă mucusul ar stagna, în afară de disconfortul respirator evident, se pot produce complicaţii, infecții. Menține-ți căile nazale curate și ești pe drumul sigur către vindecare! Pentru aceasta, apelează la plante medicinale! Ideale sunt cele puternic aromate, bogate în uleiuri volatile. Folosite sub formă de ceai cald, ele fluidizează secrețiile nazale și stimulează eliminarea lor. În plus, te hidratează. Mai poți folosi ceaiurile și în inhalații. Pui un vas cu apă pe foc, adaugi plantele, apoi dai vasul de-o parte și, acoperit cu un prosop, inspiri vaporii vindecători. Aburul cald, îmbogățit cu uleiurile volatile ale plantelor, este un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate și congestionate, dezinfectează căile respiratorii, distruge agenții patogeni și calmează iritația gâtului. Iată care sunt cele mai eficiente plante pe care le poți folosi.
Ceaiul de eucalipt
Această plantă conține eucaliptol, o substanță cu proprietăți antiseptice și expectorante, care descongestionează căile respiratorii. Ceaiul are efect febrifug, mucolitic, astringent și antiinflamator.
Ceaiul de cimbru
Foloseai cimbrul doar la condimentarea mâncărurilor? Profită mai mult de puterea lui. Specialiştii îl consideră mai degrabă un medicament de excepţie şi un panaceu pentru bolile sezonului rece. Fiind o plantă aromatică, are puterea de a desfunda nasul, vine cu un efect antibacterian, antifungic, antiviral, bronhodilatator. Poți bea o cană de ceai de cimbru din două în două ore.
Ceaiul de mentă
Poate fi dat și copiilor, este plăcut la gust, în plus, taie greața. Aburii emanați de ceaiul de mentă tratează sinuzita, bronșita, tusea, răceala și gripa în general.
Ceaiul de ghimbir
Îmbunătățește circulația sângelui și crește în mod natural temperatura corpului, iar aroma lui picantă ajută la desfundarea nasului. În plus, ceaiul de ghimbir conține o mulțime de vitamine și minerale care întăresc imunitatea.
Ceaiul de ciuboțica cucului
Ceaiul de ciuboțica cucului are efect de eliberare şi descongestionare a căilor respiratorii, e antiseptic şi emolient, bun în caz de tuse, viroze, bronşite.