Știai că detoxifierea ficatului este mai importantă decât detoxifierea pielii, a rinichilor, a organismului în general?! Iar asta deoarece acest organ atât de solicitat, care îndeplinește sute de funcții vitale, mai și „obosește”, se încarcă de toxine și nu mai funcționează corespunzător. E cazul să urmezi o cură de detoxifiere a ficatului atunci când ești în permanență obosit, ai pielea uscată, lipsită de strălucire, ai probleme cu digestia, imunitatea îți e scăzută.
Din fericire, natura ne pune la dispoziție plante care curăță ficatul și îl ajută să se refacă. Le poți consuma sub formă de ceai hepatic, în cure de 2-4 săptămâni, alături de alimente care curăță ficatul.
De ce este nevoie de această detoxifiere a ficatului?
Ficatul poate fi expus la o varietate de substanțe toxice din mediu și alimente, precum alcool, medicamente, pesticide, aditivi alimentari, poluanți din aer. Toate sunt procesate de el, iar dacă e suprasolicitat sau expus pe termen lung, va fi afectat și își va îndeplini tot mai greu funcțiile. Alimentația necorespunzătoare (bogată în grăsimi saturate, zaharuri rafinate, mâncăruri procesate, alcool) și stilul de viață nesănătos (caracterizat prin sedentarism, stres, lipsa somnului) sunt alți mari „dușmanii” ai ficatului.
O cură de detoxifiere este o ocazie excelentă de a ajuta ficatul să se regenereze, să se revitalizeze.
În ce constă cura de detoxifiere și regenerare a ficatului?
Cea mai eficientă și mai la-ndemână metodă de a regenera ficatul este să apelezi la remedii din plante medicinale cu efect hepatoprotector, hepatoregenerator, detoxifiant. Acestea se administrează progresiv, în două etape:
· Etapa 1
Mai întâi apelezi la plante care ajută la eliminarea toxinelor din ficat și din căile biliare. Mai bine zis, faci un pic de „curățenie”. Etapa întâi poate include doar ceaiuri cu efect detoxifiant, care curăță ficatul și pregătesc organismul pentru un tratament mai puternic, cum sunt capsulele. Durează 3-4 săptămâni.
· Etapa 2
După aceea, introduci în schema de tratament plante medicinale care stimulează metabolismul grăsimilor și ajută ficatul să se regenereze. Se găsesc atât sub formă ceaiuri, cât și de capsule naturale. Hepatofit forte au un puternic efect hepatoprotector și hepatoregenerator, stimulează metabolismul grăsimilor și scad colesterolul. Etapa a doua poate dura 2-3 luni.
5 ceaiuri bune pentru sănătatea ficatului
· Ceai de păpădie
Printre cele mai cunoscute ceaiuri cu efect detoxifiant pentru ficat este cel de păpădie. Are efect depurativ, diuretic, stimulează secreția și eliminarea bilei, crește tonusul organismului și regenerează ficatul.
· Ceai de rostopască
Ajută și ea la scăderea colesterolului și la digestia grăsimilor, crește secreția biliară, fiind un suport pentru ficat în hepatite, dischinezii și colici biliare.
· Fructele de pădure
Ceaiul cu cătină și ceaiul de maceșe combat inflamația și țintesc curățarea în profunzime a ficatului și căilor biliare. În același timp, întăresc imunitatea și furnizează organismului doza necesară de antioxidanți.
· Ceai de anghinare
Frunzele de anghinare contribuie la menținerea sănătății ficatului, reduc nivelul de lipide din sânge, au efect hepatoprotector, diuretic, depurativ, hipocolesterolemiant. Ceaiul din această plantă este util în ciroză, hepatită, steatoză hepatică sau dischinezie biliară, dar și tuturor celor care vor să-și mențină ficatul sănătos. Și sucul de anghinare este un remediu naturist care curăță ficatul de toxine, reduce valorile grăsimilor din sânge şi stimulează secreţia biliară.
· Ceai de armurariu
Este unul dintre cele mai puternice remedii naturiste împotriva afecțiunilor ficatului, fiind utilizat de secole ca tonic amar hepatoprotector. Efectul benefic îi este dat de silimarină, substanţă cu efect de regenerare a celulelor ficatului. Are un uriaș rol antioxidant, susține detoxifierea, reduce colesterolul și stimulează digestia.
Aceste ceaiuri se beau pe stomacul gol sau înainte de mese, 3-4 căni pe zi. Alternează plantele sau combină-le, în aceeași cană de ceai, pentru a beneficia de efectul a cât mai multor principii active.
Atenție la stilul de viață!
Totuși, nu e suficient să consumi ceaiuri pentru a detoxifia corect ficatul. Alimentația este foarte importantă în perioada curei și trebuie să fie bazată pe legume și fructe proaspete. Acestea, datorită conținutului de vitamine și minerale, ajută ficatul să elimine toxinele. Mănâncă salate care conţin spanac, ţelină, castraveţi, ornate cu mult pătrunjel, bea sucuri de ridiche neagră, de sfeclă roşie, de morcovi, de mere, sau de citrice, introdu în meniul tău zilnic proteine slabe, cereale integrale, uleiuri presate la rece, multe verdețuri. În schimb, evită prăjelile, mâncărurile grase, procesate, pline de colesterol, afumăturile, dulciurile și mai ales alcoolul!
E necesar să te hidratezi foarte bine, să te odihnești mai mult, să faci sport cu moderație, să încerci să te relaxezi, să reduci stresul.
De asemenea, nu mai lua medicamente de sinteză după ureche, în exces, deoarece toate trebuie procesate de ficat. Discută cu medicul specialist și optați pentru o variantă de tratament naturală, din plante.
Ceaiurile pentru detoxifierea și regenerarea ficatului le poți bea atât la nevoie, în cadrul tratamentului pentru ficat, cât și preventiv, ca parte a stilului tău de viață. Nu strică, dimpotrivă, ajută enorm. Ficatul tău îți va fi recunoscător, iar tu te vei simți mai bine, mai tonic, mai plin de energie.