Ce poate fi mai bun după un drum prin ger, până la serviciu, sau după ce ai ajuns seara acasă obosit şi înghețat, decât un ceai cald, îndulcit cu miere şi savurat în tihnă? Poate fi momentul tău de răsfăţ, dar şi de sănătate. Anumite plante medicinale au un efect de încălzire şi revigorare a organismului.
Ceaiul este leacul minune pe timp de iarnă. Este bun când simţi primele simptome ale răcelii, când eşti înfrigurat, când te simţi lipsit de energie, sau când zilele triste şi înnorate îţi transmit şi ţie o stare negativă.
Ceaiurile care te încălzesc au ingrediente care îmbunătățesc circulația sângelui şi cresc în mod natural temperatura corpului. Câteva exemple sunt ceaiul de ghimbir, de coada calului sau ceaiul negru. Acesta din urmă e recomandat mai degrabă dimineața şi îl poţi combina cu lămâie sau portocală, cu scorţişoară, cuişoare şi miere, obţinând un cocktail foarte delicios. De altfel, scorţişoara este cel mai bun condiment care ajută organismul să producă mai multă căldură.
Ca să-ţi întăreşti imunitatea şi să nu răceşti, bea ceai de echinacea, de cătină sau de fructe de pădure, foarte bogate în vitamina C. În prima zi de răceală te poţi trata cu ceai de cimbrişor, de busuioc sau de muşeţel. Sunt emoliente, calmante, tratează tusea şi desfundă nasul, au efect antibacterian, antiinflamator şi antiviral.
Dacă ai pur şi simplu nevoie de un moment de bucurie şi relaxare, poţi să bei un ceai de lavandă sau de rozmarin. Pentru un somn uşor, prepară-ţi înainte de culcare un ceai de tei, de sunătoare, de mușețel sau de valeriană, toate cu acțiune sedativă, reglatoare a somnului.