Alăptarea este o perioadă specială în viața unei mame și a copilului ei ce poate constitui o experiență minunată. Este important ca mama să adopte o alimentație echilibrată care să aducă aportul de nutrienți necesari. Există anumite alimente, plante medicinale și aromatice care au efect de stimulare a secreției de lapte în perioada de alăptare. Majoritatea acționează prin creșterea producției și eliberării unui hormon numit prolactină, eliberat de către glanda pituitară anterioară. Acest hormon se leagă de receptorii celulelor mamare producătoare de lapte şi printr-un şir de reacţii biochimice determină secreţia lactată. Iată câteva din cele mai apreciate plante și totodată condimente cu efect galactogog.
Chimen
Chimenul este recunoscut ca stimulent al lactației, fiind sigur și bine tolerat de către femeile care alăptează. Studiile au arătat că administrarea orală a unui extract apos de chimen a crescut secreția laptelui, conținutul de glicogen și proteinele al acestuia, prin creșterea nivelul seric de prolactină.
Anason
Anasonul este o plantă de la care se folosesc semințele, ce au un gust dulce, aromat. Acestea cresc secreţia lactată datorită conţinutului de principii fitoestrogenice, cum sunt: anetolul, dianetolul, estragolul care stimulează secreţia de prolactină și astfel producerea de lapte matern.
Fenicul
Feniculul este de asemenea o plantă foarte răspândită pentru stimularea lactației. Un studiu realizat în anul 2013 de Honarvar și colaboratorii săi, arată că feniculul afectează în mod semnificativ nivelul de prolactină serică la mamele care alăptează, demonstrând astfel mecanismul de acţiune galactogog.
Urzică vie
Urzica vie a fost utilizată de secole de mamele care alăptează. Este o plantă cu proprietăți nutritive care se recomandă să fie luată imediat după naștere. Prin conținutul său bogat în fier și numeroase alte minerale și vitamine, ajută la eliminarea oboselii și anemiei postpartum, având totodată și efect galactogog.
Roiniță
Roinița, cunoscută pentru proprietățile sale anticolcative și calmante, este utilă tinerelor mămici și prin capacitatea de a îmbunătăți hrănirea bebelușului la sân. Numeroase publicații descriu efectul său galactogog prin stimularea prolactinei, care declanşează secreţiea lactată și menţine producerea de lapte la mamele care alăptează.
Puteți folosi aceste plante individual, sub formă de infuzie, sau combinate în formula ceaiului Stimularea lactației, din care beți 3 căni pe zi.