Anxietatea este o emoție negativă, o stare accentuată de neliniște și teamă, care ne afectează dramatic viața. Peste 30% din oameni suferă sau au suferit la un moment dat de anxietate. De ce suntem atât de mulți? E simplu – toată lumea se teme de ceva. Haideți să cunoaștem mai bine această problemă de sănătate pentru a-i putea face mai bine față și, în final, cu tratament naturist pentru anxietate, să o învingem!
Despre anxietate
Anxietatea este o reacție emoțională și psihologică normală la situații de stres, pericol sau incertitudine. De cele mai multe ori, când se manifestă punctual, pe perioade scurte, are rolul de a te ajuta să fii mai vigilent, de a lua măsuri pentru a face față potențialelor amenințări.
Dar când anxietatea este excesivă, când se transformă într-o stare generală, constantă, de frică, îngrijorare, tensiune, atunci devine o problemă de sănătate serioasă care îți dă viața peste cap.
Care sunt cauzele anxietății
Cu anxietatea nu te naști, ci o dobândești pe parcursul vieții, încă din fragedă pruncie. Majoritatea cauzelor anxietății au la bază un factor declanșator: în copilărie poate fi divorțul părinților sau abuzul parental, bullyingul la școală; ca adult, poți trăi diverse tragedii care declanșează anxietate: episoade de boală, pierderea serviciului, dificultăți financiare, accidente, moartea sau despărțirea de persoane dragi.
De câte feluri este anxietatea
Anxietatea la copii
Ai putea crede că doar adulții au probleme și dezvoltă anxietate. Dar nu! Și cei mici trec prin astfel de tulburări psihice. La copii, axietatea variază în funcție de vârstă.
- Între 7 și 10 luni este teama de persoane străine
- După vârsta de 1 an, apare frica de separare de părinți
- Pe la 7-8 ani, cei mici dezvoltă anxietate legată de întuneric, de ființe supranaturale (monștrii)
- După 10 ani, pot dezvolta anxietate legată de performanțele școlare, acceptarea în diverse cercuri de prieteni, bullyingul.
Anxietatea la adulți
În funcție de cauza aflată la baza neliniștilor, anxietatea la adulți poate fi:
- Generalizată: ai permanent o stare de îngrijorare excesivă vizavi de un subiect – relația cu familia, problemele de la serviciu, dificultățile financiare etc.;
- Tulburare de panică: ai episoade neașteptate de frică intensă. Aceste atacuri de panică apar brusc și durează câteva minute;
- Tulburare obsesiv-compulsivă: ai gânduri obsesive și comportamente compulsive;
- Tulburare de stres post-traumatic: e cauzată de un anume eveniment traumatic – un accident, o despărțire;
- Anxietatea socială: teama de a vorbi în public, de a fi judecat de ceilalți, de a interacționa cu necunoscuți, nevoia de a sta izolat;
- Fobiile: teama de înălțime, de insecte, de microbi, de a zbura cu avionul.
Care sunt simptomele anxietății
Anxietatea nu este doar o stare mentală. Poate începe de la creier, dar are efecte în tot corpul. Poate fi însoțită de simptome fizice precum palpitații, transpirație excesivă, tremur, senzație de sufocare, de leșin, tulburări digestive (dureri de stomac, greață, vărsături, diaree), tensiune musculară, tulburări de somn (coșmaruri, insomnii), dificultăți de concentrare și de atenție.
Este o problemă de sănătate gravă?
Atunci când apar rar și izolat, stările de anxietate nu reprezintă o problemă, însă dacă situațiile stresante persistă, efectele fizice generate în corpul nostru de către anxietate pot da, pe termen lung, serioase probleme de sănătate: se pot declanșa afecțiuni autoimune, apar fluctuații în greutate, sindromul colonului iritabil, scade imunitatea etc.
Remedii naturiste pentru tratarea anxietății
Cum scapi de anxietate? Prin psihoterapie și medicație. Aceasta din urmă poate fi naturală, pe bază de plante, astfel evitându-se dependența și eventualele efecte adverse.
Tratamentul naturist pentru anxietate cuprinde plante medicinale care, datorită zecilor, chiar sutelor de principii active conținute, acționează într-un mod complex, stimulând funcțiile naturale ale organismului de a face față solicitărilor mediului extern. Ele echilibrează sistemul nervos vegetativ și mențin starea de calm și bună dispoziție.
Concret, tratamentul naturist pentru anxietate e format din plante cu efect de liniștire a stărilor de agitație nervoasă, a stărilor de surescitare și stres, din plante cu efect calmant, sedativ, adaptogen, anxiolitic, care îmbunătățesc calitatea somnului și echilibrează sistemul neurovegetativ.
De asemenea, sunt necesare remedii cu acțiune relaxantă a musculaturii netede de la nivelul vaselor se sânge și organelor interne, care ajută la menținerea ritmului cardiac, reducerea disconfortului digestiv.
Plantele care au toate aceste efecte benefice sunt teiul, șerlai, vinarița, shinduful, passiflora, roința, lavanda. Specialiștii Fares le-au inclus în două game de produse naturiste care ajută în caz de anxietate: gama Distonoplant și gama Antistres. Sunt pe bază de ceaiuri, capsule și roll-on cu uleiuri esențiale.
O tehnică de a scăpa de anxietate este cea a expunerii. Te expui treptat la stimulul de care ți-e frică și vei vedea că, în ciuda stării de rău, nu pățești nimic. Depășirea anxietății înseamnă mai degrabă să înveți să trăiești cu propriile frici și, încet, încet, să preiei controlul. Oricum, merită încercat.
Lucruri de știut despre anxietate
- Anxietatea nu este doar o problemă actuală a vieții stresante moderne. Și în urmă cu sute de ani oamenii se stresau din cauza traiului de zi cu zi, a diferenței dintre bogați și săraci, a războaielor. În America, femeilor li se prescria repaus la pat, uneori chiar și timp de opt săptămâni.
- În circa 85% din cazuri, anxietatea e însoțită de depresie, de probleme digestive, de insomnii, de abuz de alcool.
- Nu doar oamenii suferă de anxietate, ci și animalele. Se manifestă la fel, doar că are cauze diferite. Spre exemplu, o căprioară care vede pe câmp un lup se sperie. Amigdala, centrul emoțional al creierului, comandă automat secreția de adrenalină în corp, hormon care are rolul de a pregăti corpul să acționeze în fața pericolului. În asemenea cazuri, orice ființă vie are două soluții: luptă sau fuge. Inima începe să bată mai puternic, respirația e accelerată, unele vase de sânge se dilată pentru a asigura irigarea cu sânge a mușchilor, pupilele se dilată pentru a vedea mai bine, vederea periferică e restricționată pentru a se putea concentra doar pe pericolul din față. Alte funcții în organism, precum digestia, sunt întrerupte, fluxul de sânge e deviat de la stomac și piele spre mușchi și inimă.
- Pe omul modern îl pândesc alte pericole: creditul de la casă, certurile cu soțul/soția, traficul, pierderea jobului și multe altele. Din păcate, nu putem nici să fugim din fața lor, nici să ne batem cu ele. Riscul de a suferi de anxietate este dublu la femei față de bărbați.
- Social media poate cauza și ea anxietate socială sau poate agrava depresia. Dacă ești într-o perioadă sensibilă, vulnerabilă, și vezi pe rețelele sociale oameni fericiți, cu familii perfecte, atacurile de anxietate pot crește. De asemenea, persoanele care petrec mai mult timp pe rețelele sociale se simt mai izolate. Astfel, o altă soluție este să reduci timpul petrecut în fața ecranelor și să ieși, mai degrabă, la aer, în natură.
- La nivel global, doar o treime din oamenii cu anxietate diagnosticată primesc tratament adecvat. Unii o duc pe picioare, caută să o rezolve singuri, alții se refugiază în mâncare, alții își îneacă supărarea în alcool, fără să știe că acesta poate agrava anxietatea.
Nu uita că poți scăpa de anxietate natural, cu ajutorul remediilor din plante. În cele mai multe cazuri, tratamentul naturist pentru anxietate dă rezultate bune. Se administrează în cure de 3-6 luni și poate fi repetat după o pauză de o lună. Dacă nu reușești să depășești singur problema, mergi la medicul psihiatru!