Pentru unele persoane, un sistem imunitar mai alert decât un câine de pază credincios care se agită şi se apără chiar şi când nu e cazul, devine o problemă. Ca şi câinele care dă dovadă de exces de zel când cineva de-a dreptul inofensiv se apropie de gospodărie, şi sistemul imunitar reacţionează violent atunci când are falsa impresie că e atacat. În acel moment, apar problemele.
Vorbim despre un sistem imunitar hiperactiv atunci când își atacă propriile țesuturi, confundându-le cu agenți patogeni. Persoanele în cauză se confruntă cu câteva probleme de sănătate supărătoare, spre exemplu astmul și alergiile. Astmul este o afecțiune în care sistemul imunitar e hiperactiv la nivelul căilor respiratorii, provocând inflamații și îngreunând respirația. Alergiile, de asemenea, apar ca efect al reacției imunitare exagerate în contact cu o substanță percepută de organism ca o amenințare. Evitarea acelei substanțe este cel mai bun tratament. Bolile autoimune sunt și ele rezultatul unui sistem imunitar exagerat, care produce anticorpi și atacă structurile proprii organismului. Cele mai frecvente boli autoimune sunt diabetul melitus de tip 1, lupusul, psoriazisul, bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativă și boala Crohn) etc. Tratamentul acestor boli vizează de obicei reducerea activității sistemului imunitar. Însă nu este o soluție pe termen lung.
Ce pot face, totuși, persoanele aflate în această situație? Lor li se recomandă prudență în administrarea remediilor pentru stimularea imunității, deoarece acestea pot agrava alergia. Singurele produse inofensive care, în plus, au și efecte antialergice și antihistaminice sunt cele care conțin fructul de noni și cele pe bază de ciuperci medicinale. Fructul de noni are efecte antiinflamatorii, antifebrile, antibacteriene, antivirale, antialergice, antifungice, antitumorale, antidepresive, de regenerare celulară și de reducere a colesterolului. Este considerat aproape un panaceu, fiind numit „aspirina Polineziei”. Ciupercile medicinale au și ele efecte uimitoare. Cordyceps-ul a devenit foarte popular datorită capacității sale de a spori rezistența fizică și de a stimula imunitatea. Maitake este o altă ciupercă medicinală cu proprietăți antioxidante și imunostimulatoare care se poate administra în siguranță. Shiitake, de asemenea, este un aliment-medicament ce stimulează 6 tipuri de celule ale sistemului imunitar, capabile să învingă orice boală tumorală sau infecțioasă. Consultă medicul înainte de a-ți administra orice remediu pe bază de plante și ciuperci.