Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Ce schimbări e bine să faci în viața ta dacă ai probleme cu ficatul

Articole

Analizele au arătat că ai transaminazele mărite? Suferi de ficat gras sau de vreo formă de hepatită? Pe lângă tratamentul clasic recomandat de medic, e bine să-ți revizuiești obiceiurile alimentare și stilul de viață. E absolut necesar să faci câteva schimbări! Aceleași recomandări le pot urma toate persoanele care țin la sănătatea ficatului lor și vor să prevină problemele.

  • Mănâncă sănătos! Evită grăsimile, semipreparatele, alimentele procesate (afumăturile, sosurile grase, fast-food-ul, produsele de patiserie), și orientează-te spre verdețuri, fructe, cereale integrale, uleiuri presate la rece, nuci și semințe, supe, lactate slabe.
  • Ține-ți kilogramele sub control. Circa 30% dintre persoanele supraponderale, cu grăsime pe abdomen, suferă şi de boala ficatului gras, care împiedică buna funcţionare a acestui organ. Bărbaţii ar trebui să aibă circumferinţa taliei de maximum 102 cm, iar femeile de 88 cm.
  • Obișnuiește-te să consumi mai puțină sare, ea cauzând, printre altele, și steatoză hepatică. Limitează consumul de sare la maximum 5 grame pe zi. Reprezintă cam o jumătate de degetar. Ia în calcul că multe alimente considerate dulci conţin sare, iar aceasta cântăreşte şi ea la degetarul zilnic.Hepatocol ceai d44
  • Nu lua medicamente după ureche și evită excesul.
  • Redu consumul de alcool și limitează-l pe cel de cafea, deoarece sunt foarte greu de procesat de către ficat. Și fumatul trebuie oprit, căci metabolizarea nicotinei se petrece, în proporție de 90%, tot în ficat.
  • Bea multe lichide. Fă-ți un obicei din a consuma zilnic câte o cană de ceai cu efect hepatoprotector, precum și sucuri din legume, care ajută la detoxifiere. Mai poți apela la capsule naturale, din plante, care au un puternic efect hepatoprotector și hepatoregenerator.
  • Mergi periodic la medic pentru analize de rutină şi nu ignora simptome precum: oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, greaţă, probleme cu digestia.
  • Odihna e extrem de importantă pentru ficat, de aceea e bine să nu pierzi nopțile și să dormi cel puțin 7 ore.
  • Indiferent dacă ai sau nu probleme cu ficatul, e bine să ții periodic (măcar o dată pe an) o cură de detoxifiere a ficatului. Timp de 2-3 săptămâni se renunță total la alcool, prăjeli, dulciuri, alimente procesate și se consumă doar legume proaspete, citrice, anumite fructe, cereale integrale și remedii din plante cu efect hepatoprotector.

 

 

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.