facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-06-15
Vizualizari: 780
Comentarii: 0
Ce să nu-i spui niciodată unei persoane aflate în depresie

Depresia a ajuns cea mai periculoasă boală a secolului XXI. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), numărul românilor afectați a crescut de la 1,5% în 2014 la 5% în 2017. Și se estimează că numărul persoanelor nediagnosticate este mult mai mare. Motivul? Ne gândim că poate trece, că e doar o stare, un moft.

De fapt, nu e nici pe departe un moft. Netratată, depresia e foarte periculoasă, duce la scădere în greutate, la insomnii, la distrugereareduce starea de agitatie sistemului imunitar, la predispoziție spre boli, comportamente autodistructive, pierderea locului de muncă și deteriorarea relațiilor cu cei din jur. Familia, apropiații au și ei de suferit. Ei trebuie să dea dovadă de mult tact pentru a ajuta persoana în depresie să se ridice. Trebuie să o asculte cu răbdare, înțelegere și căldură atunci când se deschide și vorbește despre problemele care o apasă, să o încurajeze, să o ajute să găsească soluții și să vadă partea plină a paharului. Medicația e esențială în formele severe de boală. Cea de sinteză riscă să dea dependență, însă cea pe bază de plante nu. Pentru formele ușoare și medii există capsule, ceaiuri și uleiuri esențiale 100% naturale, care se pot administra în siguranță pe termen lung, tratând stările depresive, anxioase, stresul, agitația, tulburările digestive și cardiovasculare cu substrat nervos. Poate bolnavul refuză să-și recunoască problema și să-și cumpere singur aceste remedii naturiste, dar dacă i le oferi cadou și le va avea în casă, le va folosi.

Atunci când vorbești cu o persoană stresată, anxioasă și depresivă, sunt câteva lucruri pe care nu e bine să i le spui.

  • Nu minimiza importanța problemelor care o apasă. E greșit să spui „asta-i un fleac, te superi din nimic”, căci nu o ajută deloc și se simte neînțeleasă.
  • Nu oferi sfaturi multe. Mai degrabă, ajută persoana în cauză, prin întrebări, să-și găsească singură răspunsul.
  • Nu o certa că „nu se străduiește destul să-și revină”, aduce doar suferință în plus. Depresia este o tulburare medicală la fel de serioasă ca orice altă boală, e nevoie de timp și de ajutor pentru vindecare.
  • „Și alții au probleme, dar trec peste” sau „alții sunt și mai rău” sunt alte replici pe care să nu le spui unui depresiv.
  • Nu pune presiune pe el să facă anumite activități benefice, de pildă sport sau ieșit în oraș cu prietenii. E posibil ca încă să nu se simtă în stare și, dacă ar forța lucrurile, ar apărea sentimentul de frustrare. Toate la timpul lor!
  • „Este doar vina ta pentru această situație” nu îl „trezește la realitate”, așa cum speri, nici nu îl îmbărbătează, dimpotrivă, îl face să se simtă și mai rău.
  • Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, căutați ajutor de specialitate. Să-l iei pe bolnav de mână și să-l duci la doctor cade tot în responsabilitatea ta, ca prieten sau membru de familie.

Statistici îngrijorătoare, potrivit raportului INSP din 2021

În România, numărul cazurilor de depresie au crescut la toate categoriile de vârstă.

Tulburarea depresivă îi vizează și pe adolescenți, însă doar 50% sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Durata medie a unui episod depresiv la această vârstă este de 8-13 luni, iar simptomele dispar complet în maximum doi ani. Din păcate, în 70% din cazuri, boala recidivează în cel mult 5 ani.

În 2019, 502.140 de români erau în evidența medicilor de familie cu diagnosticul „tulburări mintale și de comportament”.

Se estimează că peste 27% dintre adulții europeni experimentează cel puțin o formă de afectare a sănătății mintale pe parcursul unui an.

În prezent, în UE, aproximativ 58.000 de cetățeni mor prin sinucidere în fiecare an, mai mult decât decesele anuale din accidente de trafic rutier, omucideri sau HIV/SIDA.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri