Sfaturi Practice
 
 

Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

shutterstock_565306924

Tot ce intră în contact cu gâtul tău, atunci când îl simți iritat și tușești, contează. Alimentația poate agrava durerea sau, dimpotrivă, poate ajuta la vindecare. Astfel, dacă ai probleme cu gâtul în perioada aceasta, revizuiește-ți puțin și dieta!

Alimente recomandate

Potrivit medicilor, sunt indicate alimentele moi, care se înghit ușor și nu lezează pereții gâtului. În această categorie intră: supa-cremă de legume, supa de găină cu tăieței/găluște și zarzavat, pastele calde, legumele gătite, cartofii fierți sau sub formă de piure, ouăle fierte, iaurturile la temperatura camerei, deserturile gelatinoase (budinci cu banane, fulgi de ovăz, miere). În cazul lichidelor, sunt indicate ceaiurile calde din plante cu efect calmant, emolient, cicatrizant, antiviral și antibiotic (din rădăcină de lemn dulce, nalbă, lichen de piatră, cimbrișor, tei, mușețel etc.). Îndulcește-le cu miere pentru un efect mai intens. Mai poți bea sucuri proaspete de fructe (de măr, morcov, struguri), lapte, apă la temperatura camerei. Un aliment considerat adevărat medicament pentru gât este ridichea neagră. Se scobește, se umple cu miere, se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură, iar a doua zi se consumă din sucul adunat.

Alimente interzise

Următoarele alimente îți pot irita și mai mult gâtul și agrava durerea la înghițire: covrigei, pâine prăjită, snacksuri, floricele, legume crude, roșii, biscuiți, mâncăruri picante, cartofi prăjiți, alimente cu gust acid (citricele, murăturile). Evită tot ce e uscat, crocant, picant, mâncărurile prea fierbinți sau prea reci. De asemenea, renunță o perioadă la cafea și la alcoolul, care deshidratează și irită gâtul.

 

Apelează la remedii naturiste

Pe lângă alimentație, mai poți apela la câteva remedii din farmacia naturii care grăbesc vindecarea. Gargarele cu apă și uleiuri esențiale (de eucalipt, ti-tree) dezinfectează gâtul și ameliorează durerea. Mai poți face gargară cu ceai de cimbru, de salvie, de gălbenele, sau chiar cu apă și sare. Un alt tratament naturist împotriva durerilor în gât este amestecul de ceapă fiartă cu lapte. Ceapa are proprietăți antibacteriene, iar laptele e calmant.

Comentarii

Articole recomandate
Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

Gripa „atacă” în forță și se va prelungi până în aprilie. Iată ce e de făcut!

543 de cazuri de gripă s-au înregistrat la nivel național în doar o săptămână (29 ianuarie – 4 februarie), de două ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut (când au fost 252 de cazuri), anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Nu este neapărat o epidemie de gripă, dă asigurări

citește mai departe

 
Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

Cât de periculos e stresul și cum poți scăpa de el

Este dușmanul tăcut. Nu se vede, nu se măsoară, nu doare, dar face ravagii în organismul tău. Slăbește imunitatea, afectează ficatul, inima, sistemul nervos, îți dă peste cap digestia și chiar poate declanșa unele boli. Ar trebui să-l iei mai în serios decât poate ai făcut-o până acum dacă ții la sănătatea ta. Sim

citește mai departe

 
Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

Alimentația din sezonul rece poate fi un pericol pentru ficat

Ai probleme cu digestia (balonare, constipație), ai grețuri și dureri de cap, simți în permanență oboseală și slăbiciune, chiar depresie? Toate acestea se pot trage de la ficat. Una dintre cauze e stilul alimentar din ultimele luni. Fă câteva schimbări simple și te vei pune pe picioare! Iarna, avem o alimentație mai consistentă,

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!