Sfaturi Practice
 
 

Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

shutterstock_565306924

Tot ce intră în contact cu gâtul tău, atunci când îl simți iritat și tușești, contează. Alimentația poate agrava durerea sau, dimpotrivă, poate ajuta la vindecare. Astfel, dacă ai probleme cu gâtul în perioada aceasta, revizuiește-ți puțin și dieta!

Alimente recomandate

Potrivit medicilor, sunt indicate alimentele moi, care se înghit ușor și nu lezează pereții gâtului. În această categorie intră: supa-cremă de legume, supa de găină cu tăieței/găluște și zarzavat, pastele calde, legumele gătite, cartofii fierți sau sub formă de piure, ouăle fierte, iaurturile la temperatura camerei, deserturile gelatinoase (budinci cu banane, fulgi de ovăz, miere). În cazul lichidelor, sunt indicate ceaiurile calde din plante cu efect calmant, emolient, cicatrizant, antiviral și antibiotic (din rădăcină de lemn dulce, nalbă, lichen de piatră, cimbrișor, tei, mușețel etc.). Îndulcește-le cu miere pentru un efect mai intens. Mai poți bea sucuri proaspete de fructe (de măr, morcov, struguri), lapte, apă la temperatura camerei. Un aliment considerat adevărat medicament pentru gât este ridichea neagră. Se scobește, se umple cu miere, se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură, iar a doua zi se consumă din sucul adunat.

Alimente interzise

Următoarele alimente îți pot irita și mai mult gâtul și agrava durerea la înghițire: covrigei, pâine prăjită, snacksuri, floricele, legume crude, roșii, biscuiți, mâncăruri picante, cartofi prăjiți, alimente cu gust acid (citricele, murăturile). Evită tot ce e uscat, crocant, picant, mâncărurile prea fierbinți sau prea reci. De asemenea, renunță o perioadă la cafea și la alcoolul, care deshidratează și irită gâtul.

 

Apelează la remedii naturiste

Pe lângă alimentație, mai poți apela la câteva remedii din farmacia naturii care grăbesc vindecarea. Gargarele cu apă și uleiuri esențiale (de eucalipt, ti-tree) dezinfectează gâtul și ameliorează durerea. Mai poți face gargară cu ceai de cimbru, de salvie, de gălbenele, sau chiar cu apă și sare. Un alt tratament naturist împotriva durerilor în gât este amestecul de ceapă fiartă cu lapte. Ceapa are proprietăți antibacteriene, iar laptele e calmant.

Comentarii

Articole recomandate
Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

Distonoplant capsule

Capsulele Distonoplant sunt indicat în tulburări nervoase însoţite de palpitaţii, dureri abdominale, agitaţie, stare de frică; nu provoaca dependenţă. Din testarea produsului, s-a observat ameliorarea simptomatologiei la 90% dintre pacienţii cu sindrom neurovegetativ de stres, produsul a fost bine tolerat şi lipsit de re

citește mai departe

 
Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

Topul plantelor care tratează tusea

Pentru aproape orice tip de neplăcere provocată de răceala şi gripa de sezon, natura are leacuri puternice, verificate şi aplicate de sute de ani. Are, evident, „ac” și pentru „cojocul” tusei. Anumite plante medicinale au proprietăți calmante, emoliente, antiseptice, antiinflamatoare și expectorante, fiind mai eficiente decât majo

citește mai departe

 
Ce să mănânci, ce să nu mănânci când te doare gâtul

Cum poți scăpa mai repede de răceală

În mod normal, o răceală durează aproximativ 7 zile. Durata bolii poate fluctua în sus sau în jos în funcție de mai mulți factori, începând cu imunitatea fiecăruia, cum se îngrijește în acea perioadă, până la alimentația și tratamentul la care apelează. Simți că te prinde răceala? Ia măsuri încă de la primul strănut!

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!