Tot ce intră în contact cu gâtul tău, atunci când îl simți iritat și tușești, contează. Alimentația poate agrava durerea sau, dimpotrivă, poate ajuta la vindecare. Astfel, dacă ai probleme cu gâtul în perioada aceasta, revizuiește-ți puțin și dieta!
Alimente recomandate
Potrivit medicilor, sunt indicate alimentele moi, care se înghit ușor și nu lezează pereții gâtului. În această categorie intră: supa-cremă de legume, supa de găină cu tăieței/găluște și zarzavat, pastele calde, legumele gătite, cartofii fierți sau sub formă de piure, ouăle fierte, iaurturile la temperatura camerei, deserturile gelatinoase (budinci cu banane, fulgi de ovăz, miere). În cazul lichidelor, sunt indicate ceaiurile calde din plante cu efect calmant, emolient, cicatrizant, antiviral și antibiotic (din rădăcină de lemn dulce, nalbă, lichen de piatră, cimbrișor, tei, mușețel etc.). Îndulcește-le cu miere pentru un efect mai intens. Mai poți bea sucuri proaspete de fructe (de măr, morcov, struguri), lapte, apă la temperatura camerei. Un aliment considerat adevărat medicament pentru gât este ridichea neagră. Se scobește, se umple cu miere, se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură, iar a doua zi se consumă din sucul adunat.
Alimente interzise
Următoarele alimente îți pot irita și mai mult gâtul și agrava durerea la înghițire: covrigei, pâine prăjită, snacksuri, floricele, legume crude, roșii, biscuiți, mâncăruri picante, cartofi prăjiți, alimente cu gust acid (citricele, murăturile). Evită tot ce e uscat, crocant, picant, mâncărurile prea fierbinți sau prea reci. De asemenea, renunță o perioadă la cafea și la alcoolul, care deshidratează și irită gâtul.
Apelează la remedii naturiste
Pe lângă alimentație, mai poți apela la câteva remedii din farmacia naturii care grăbesc vindecarea. Gargarele cu apă și uleiuri esențiale (ulei de eucalipt, ti-tree) dezinfectează gâtul și ameliorează durerea. Mai poți face gargară cu ceai de cimbru, de salvie, de gălbenele, sau chiar cu apă și sare. Un alt tratament naturist împotriva durerilor în gât este amestecul de ceapă fiartă cu lapte. Ceapa are proprietăți antibacteriene, iar laptele e calmant.