Când îți iei copilul în brațe și vezi că arde tot, parcă îți crește și ție puțin temperatura. Evident, te sperii și nu știi ce să faci mai întâi – să suni la salvare, să iei măsuri de prim ajutor… De cele mai multe ori totuşi, a avea febră nu e ceva chiar atât de grav.
Cauze
Temperatura normală a corpului este de 36,5 – 37 de grade Celsius. Când aceste valori au crescut cu 1-2 grade, deja putem vorbi de febră. Aceasta nu e o boală în sine, ci un semnal de alarmă că în organism ceva nu e în regulă. Cele mai comune cauze ar fi: o infecție în organism, caz în care creșterea temperaturii este un semnal că organismul luptă cu boala, anumite vaccinuri care i-au fost făcute copilului, sau chiar deshidratarea și hainele prea groase cu care este îmbrăcat îl pot face să ardă.
Cât de gravă e situația
Nu e cazul să te alarmezi dacă cel mic încă are poftă de mâncare și de joacă, râde și e vioi, are culoarea pielii normală. Totuși, la bebelușii foarte mici, febra poate fi semn al unei infecții grave și e important să suni urgent la medic. De asemenea, în cazul în care copilul respiră greu sau accelerat și are un ritm cardiac crescut, trebuie să intervii imediat.
În general, o febră obișnuită trebuie lăsată să-și urmeze cursul, corpul copilului să lupte singur împotriva infecției. În această perioadă, ai doar grijă să fie hidratat corespunzător, oferindu-i mai multe lichide (ceaiuri medicinale, sucuri de fructe, supe) la temperatura camerei. Ar fi o greșeală să-i dai lichidele foarte calde.
Ce măsuri să iei
Dacă temperatura corpului este mai mare de 39 de grade Celsius, pentru a ameliora simptomele, poți lua următoarele măsuri:
- Aplică-i comprese umede pe frunte, tălpi sau torace, sau poți chiar să-l învelești într-un prosop răcoros. Atenție! Nu folosi comprese reci, ci doar la temperatura camerei. Gheața este exclusă pentru că l-ar face să tremure, iar tremuratul crește și mai mult temperatura.
- O baie l-ar putea face să se simtă mai bine. Apa trebuie să fie călduță, ca să-i mai scadă puțin temperatura, dar nu rece, din același principiu – provoacă frisoane.
- Temperatura din cameră să nu depășească 20-22 de grade Celsius, iar copilul să fie îmbrăcat lejer, acoperit cu o păturică ușoară.
- Nu-l înfofoli și nu-l cuibări sub un munte de pături pentru că îi va crește și mai mult temperatura.
- Nu sunt indicate frecțiile cu alcool sau cu spirt, pentru că aceste substanțe se absorb imediat prin piele, mai ales la bebeluși, putând provoca intoxicații cu alcool.
- Nu-l forța să mănânce, însă dă-i frecvent cu lichide, ca să se hidrateze.
Recomandarea Fares: supozitoarele Fitofebril, o alternativă naturală pentru scăderea temperaturii la sugari și copii mici, au efect antiinflamator și antimicrobian.