Cauzată de cele mai multe ori de un virus, bronşita apare în sezonul rece şi reprezintă o inflamaţie şi o infecţie la nivelul căilor respiratorii care leagă traheea de plămâni. Inflamaţia produce mucus, iar acesta provoacă tusea care durează câteva săptămâni. Tusea seacă la început, apoi productivă, este, de fapt, principalul simptom, dar poţi şti că ai făcut bronşită după starea generală de astenie, respiraţia îngreunată şi durerea surdă în coşul pieptului. Se vindecă de la sine, de obicei, însă e mai bine să iei unele măsuri pentru a respira mai uşor şi pentru a nu risca să rămâi mult timp cu o respiraţie hârâită şi şuierătoare.
Cel mai bun sfat este să bei cât mai multe lichide calde. În felul acesta, se va fluidiza mucusul şi se va ameliora tusea. Ceaiul medicinal de plămânărică are efect calmant pentru mucoasele inflamate, cel de cimbrişor este expectorant, antibacterian şi antiviral, cele de eucalipt şi de isop sunt şi ele expectorante, antiseptice, mucolitice, iar cel de lemn dulce e emolient şi fluidifiant al secreţiilor bronşice. Ceaiul de muguri de pin e şi el recomandat în infecţii respiratorii, cum e bronşita, iar cel de tei te ajută, în plus, să dormi mai bine noaptea.
Un remediu naturist pe cât de gustos, pe atât de puternic împotriva afecţiunilor bronhiilor este sucul de morcovi amestecat cu miere, din care se iau zilnic 3-4 înghiţituri. De asemenea, ţelina e de ajutor în afecţiuni ale organelor respiratorii. Se prepară un decoct din rădăcină de ţelină, care se îndulceşte cu miere.
Inhalaţiile cu aburi sunt, de asemenea, importante pentru fluidizarea secreţiilor şi expectorarea mucusului. Adaugă în apă uleiuri esenţiale de pin, de eucalipt, de oregano, de cimbru sau de mentă pentru a beneficia de proprietăţile lor antibacteriene, antiinflamatoare şi expectorante.