×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Ce riști dacă ignori tusea

Articole

Tușești de multă vreme, dar nu iei măsuri, sperând că până la urmă va trece de la sine? E greșit, dar și periculos! Tusea se poate croniciza, moment în care devine mult mai dificil de tratat. În plus, vine cu o mulțime de neplăceri.

Tusea poate avea mai multe cauze. Poate fi dată de o infecție respiratorie (răceală, gripă), de o boală pulmonară (bronșită, astm), de un reflux gastroesofagian, de alergii, de anumite medicamente sau de fumat. Pentru a trata tusea e necesar să identifici și să elimini mai întâi cauza care a generat-o, adică să tratezi afecțiunea de bază.

În caz contrar, dacă tusea persistă și nu iei măsuri, riști mai multe neplăceri:

• Complicații ale tractului respirator, cum ar fi o inflamație pulmonară, o infecție bacteriană a tractului respirator sau dezvoltarea unei boli pulmonare cronice.

• Cronicizarea. De asemenea, cel mai mare risc este ca tusea în sine să se cronicizeze, moment în care va fi mult mai greu de tratat. Acest lucru înseamnă timp pierdut pe la medici, bani cheltuiți pe investigații și tratamente. Tusea e considerată cronică dacă durează mai mult de opt săptămâni la adulți și mai mult de patru săptămâni la copii, dacă nu se ameliorează și tot reapare.

• Dureri în gât. Tusea persistentă va irita gâtul și va cauza dureri.

• Scade calitatea vieții. Un alt inconvenient este că tusea e deranjantă și obositoare, nu te lasă să dormi bine noaptea și te chinuie pe parcursul zilei.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Acest principiu se aplică și atunci când vorbim despre tratarea tusei. Dacă acționezi încă din prima zi, de la cele mai mici simptome, tusea va fi mai puțin chinuitoare și va dura mai puțin.

Ce ar fi de făcut și care e tratamentul ideal? În primul rând trebuie să identifici tipul de tuse. Dacă e seacă, iritativă, trebuie să iei remedii cu efect calmant, emolient. Dacă e productivă, cu expectorație, sunt necesare remedii care fluidifică secrețiile și ajută la eliminarea lor. Există și siropuri dintr-o combinație de plante care acționează eficient atât pe tusea uscată, cât și pe cea productivă. În principiu, tusea se tratează cu siropuri, cu spray-uri pentru gât, comprimate de supt, capsule și multe ceaiuri, căci hidratarea este esențială.

În același timp, nu uita să-i tratezi cauza, adică boala de bază. Dacă e dată de o răceală sau gripă, ia tratament antiviral! Dacă e dată de alte afecțiuni, mergi la medicul specialist și tratează-le. Dacă e dată de fumat, e necesar să renunți la acest viciu. Nici o boală, nici un simptom nu trebuie ignorate! Rareori trec de la sine fără să lase în urmă sechele.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.