În lunile de iarnă răcim mai des, suntem mai anxioși din cauza expunerii reduse la lumina naturală, mâncăm mai consistent și ne suprasolicităm stomacul. Tocmai de aceea avem nevoie de sunătoare. Această plantă medicinală are proprietăți antidepresive, digestive, antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene și ne menține moralul ridicat.
Remediu pentru depresie
Iarna, veselia și buna dispoziție sunt pe câteva trepte mai jos comparativ cu sezonul estival. Fenomenul are o explicație medicală: în lipsa soarelui, a activităților în aer liber, scade nivelul de serotonină, „hormonul fericirii”. Sunătoarea vine să suplinească lipsa ei. Potrivit studiilor, planta are beneficii asupra sistemului nervos, ajută în caz de stres, depresie, anxietate. Se spune că inclusiv medicii antici, de la Dioscoride și până la Hipocrate, o recomandau contra melancoliei.
Ajută digestia
Alte schimbări în organismul nostru, iarna, au loc la nivel digestiv. Acum simțim nevoia să mâncăm mai mult, mai gras – prăjeli, afumături, carne de porc, jumări, sarmale. Ceaiul de sunătoare ne sare în ajutor și ușurează digestia, stimulează secreția și eliminarea bilei, reduce spasmele de la nivel abdominal. E bun inclusiv în colici abdominale, biliare, în gastrită, ulcere și dischinezii biliare.
Ideală pentru fumători
Sunătoarea atenuează nevoia de nicotină și remineralizează organismul slăbit al fumătorilor. Ceaiul din această plantă se bea de două ori pe zi.
Bună în răceală
Are proprietăți antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene, iar cercetările au arătat că extractul de sunătoare mărește numărul anticorpilor și dezvoltă imunitatea, ceea ce face această plantă să fie utilă și în caz de răceală și gripă.
Repară ficatul afectat de medicamente
Tot extractul de sunătoare pare a fi un remediu neașteptat de bun pentru ficatul afectat de consumul de paracetamol, împiedicând distrugerea celulelor hepatice.
Nu puteam alege un moment mai bun pentru a consuma ceai de sunătoare decât acum, în sezonul rece. Această plantă face parte din categoria fotosensibilizatoarelor, adică predispune la apariția erupțiilor și alergiilor după expunerea la soare. Acum, însă, putem ține cura în siguranță.