Ce se întâmplă în sezonul rece de răcim atât de des? De ce simptomele sunt atât de supărătoare și lasă urmări mai grave, gen otite, sinuzite, pneumonii și tuse îndelungată? Sunt mai multe explicații care, cumulate, dau același rezultat: frigul slăbește sistemul imunitar și sensibilizează mucoasa nazală, poarta de intrare a microbilor. Apoi, oamenii stau mai mult în spații închise, neaerisite, unde respiră același aer “virusat” și, vulnerabili fiind, se contaminează. De asemenea, alimentația din această perioadă este mai săracă în vitaminele și mineralele pe care primăvara și vara le luam din vegetale.
Este clar, frigul lovește în primul rând în imunitate și determină apariția gripei și răcelilor de sezon. Însă mai poate cauza și apariția altor probleme de sănătate. Sau le poate agrava pe cele existente. Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, cardiopatie ischemică) vor avea și mai multe probleme de întâmpinat deoarece frigul cauzează vasoconstricția. Dacă se expun prea mult la temperaturi scăzute, se accentuează tulburările de ritm cardiac, crește tensiunea, circulația periferică devine deficitară.
Tot la frig se agravează și bolile pulmonare. Pe lângă vasoconstricție, frigul face și bronhoconstricție, adică îngustează căile respiratorii, ceea ce duce la dificultăți în timpul respirației și senzație de disconfort. Și la bolnavii de reumatism se intensifică durerile articulare.
Extern, temperaturile scăzute din această perioadă agravează cuperoza, usucă pielea, mâinile și buzele, fiind nevoie de o hidratare suplimentară atât din interior, prin lichidele consumate, cât și din exterior, prin cremele nutritive aplicate.
Soluțiile ar fi următoarele: limitează expunerea la frig, îmbracă-te cu mai multe straturi de haine din materiale naturale, ca să nu transpiri în casă și apoi să îngheți afară, întărește-ți sistemul imunitar în permanență, consumând cătină cu miere (sirop sau ca atare), echinacea (ceai, tablete), fructe și legume bogate în vitamina C. Acasă sau la birou purifică aerul cu uleiuri esențiale care au rol dezinfectant, antibacterian, antiviral (de cimbru, cuişoare, eucalipt etc.).