Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Ce infecție urâtă poate ascunde durerea de burtă și balonarea

Articole de Specialitate

Crampe puternice, balonare, diaree, febră, vărsături și lipsa poftei de mâncare, acestea sunt primele simptome ale enterocolitei, o afecțiune a tractului digestiv cauzată de infecții cu bacterii, ciuperci, cu paraziți și virusuri. Acestea se pot transmite ușor de la o persoană la alta sau în urma ingestiei de alimente/apă contaminate cu materii fecale infectate. De aceea se recomandă ca toate fructele și legumele să fie bine spălate, iar carnea să fie preparată termic corespunzător.

Salmonella, E.coli, Campylobacter, Staphyloccocus aureus, Shigella, acestea sunt microorganismele responsabile de apariția enterocolitei. Abuzul de medicamente, în special de antibiotice de sinteză, ingerarea de substanțe toxice și unele greșeli alimentare pot declanșa, de asemenea, enterocolita. Trebuie să știi că, în funcție de cauzele apariției, există mai multe tipuri de enterocolite: bacteriene (date de Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter), virale (enterovirusuri, rotavirusuri… și afectează mai mult copiii), candidozice (cu ciuperci) și parazitare (date de Giardia, Entamoeba histolytica, Balantidium coli etc.). Pentru a o putea trata e necesar să identifici tipul și cauza exactă a apariției bolii.

Un tratament cu care nu dai greș este cel cu antibioticele naturale, pe bază de plante. Cele mai eficiente sunt uleiurile esențiale cuișoare, ti-tree, cimbru, care distrug microorganismele, fiind eficiente în toate cele 4 formele de enterocolite. Pentru copiii de 2-6 ani se administrează 1-2 picături de două ori pe zi, în miere, pentru cei de până în 14 ani 2-3 picături de 3 ori pe zi, iar pentru adulți 3-5 picături de 3 ori pe zi. Aceste uleiuri se regăsesc și în capsule și soluții special concepute. Antibioticele de sinteză se utilizează doar în unele cazuri de enterocolite bacteriene, însă pentru că pot perturba și mai mult flora intestinală, se administrează doar la urgență și la recomandarea medicului.

În același timp, până la vindecare, corectează pierderile de lichide hidratându-te mai mult și mare atenție la alimentație! Poți să te hrănești cu supă clară de pui, care va liniști tractul digestiv, apoi să introduci treptat în dietă orez, banane, pâine prăjită, cereale integrale, legume fierte, brânză de vaci… care au acțiune blândă asupra sistemului digestiv. Evită fasolea, varza, lintea pentru că te balonează, prunele și perele care au efect laxativ, prăjelile, dulciurile, conservele și grăsimile care irită stomacul.

Asocieri recomandate

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.