×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Ce-i de făcut în caz de palpitații

Articole

În mod normal, nu conștientizăm bătăile inimii. Sunt însă câteodată momente în care simțim ușoare lovituri în piept, ritmul cardiac se accelerează, inima bate cu putere că parcă o auzim. Alteori, dimpotrivă, bătăile inimii par rare, neregulate, apar dificultăți de respirație și senzație de leșin. „Vinovate” de toate aceste simptome sunt palpitațiile. Iată din ce cauze apar, cât sunt de periculoase și cum se tratează!

Cauzele palpitațiilor sunt multiple

Aceste bătăi neregulate și puternice ale inimii îi fac pe mulți să se îngrijoreze, gândindu-se că e vorba despre o afecțiune cardiacă. Într-adevăr, poate fi, dacă bătăile rapide de inimă sunt asociate cu durere toracică, dispnee, amețeală și stări de leșin. Dar, de cele mai multe ori, palpitațiile sunt declanșate de emoții puternice (anxietate, stres, panică, frică, depresie). Abuzul de stimulente de genul cofeinei (sucuri energizante, cafea), anumite medicamente, consumul de nicotină, alcool… pot da, de asemenea, palpitații. Ele pot apărea și după efort fizic intens sau în caz de oboseală, surmenaj. Apoi, trebuie să ştii că şi temperatura are un cuvânt de spus. Fluctuaţiile bruşte de la cald la frig, presiunea atmosferică prea scăzută şi umiditatea mare a aerului cauzează tulburări de ritm la unele persoane. Acum, vara, e recomandat să faci treptat trecerea de la aerul fierbinte de afară la cel condiționat din interior. În cazul femeilor, palpitațiile mai pot fi date și de unele dereglări hormonale care apar la menstruație sau la menopauză.

Sunt periculoase?

Dacă apar ocazional și trec rapid, nu ai motiv de îngrijorare. Palpitațiile nu sunt periculoase, iar tratamentul se va axa pe cauză (stresul, anxietatea, oboseala, deshidratarea etc.). E indicat să mergi la medic dacă aceste palpitații durează de mult timp și se agravează, dacă ai un istoric cu probleme ale inimii.

Ce-i de făcut?

– În primul rând să încerci să descoperi cauza

Dacă ai frecvent palpitaţii, ţine un jurnal în care să notezi când au apărut şi ce ai făcut înainte (dacă ai depus efort, dacă ai băut ceva anume etc.), cât au durat şi cum s-au manifestat.

– E bine să eviţi

Evită cafeaua, energizantele, tutunul şi alcoolul, precum şi unele medicamente (trebuie să citeşti prospectul sau să vorbeşti cu medicul tău care sunt acestea). Tentaţia de a bea cafea e mare mai ales în zilele agitate, când ai mult de muncă şi eşti obosit. Însă chiar această combinaţie de cafea cu oboseală creşte riscul de palpitaţii. Trebuie să te odihneşti atât cât ai nevoie.

capsule– Tratamentul

Dacă palpitațiile apar pe fond de stres, axează-te pe gestionarea stresului, atât prin exerciții de respirație, în momentul în care simți că inima o ia la goană, cât și cu ajutorul unui tratament de 1-2 luni, pe bază de plante. Vinarița, șerlaiul, schinduful, teiul, roinița, passiflora, lavanda sunt cunoscute pentru efectul lor liniștitor în stările de agitație nervoasă, de surescitare și de stres. Se pot consuma sub formă de ceai Distonoplant sau capsule Distonoplant, iar efectul este remarcabil. Tot de puterea plantelor te poți folosi în aromaterapie – inhalațiile cu uleiuri esențiale Distonoplant (de lavandă, de bergamot, de ylang-ylang, lemongrass) îți dau o stare de bine, de relaxare, fără a induce somnolență.

– Bea multă apă

Deshidratarea favorizează palpitațiile, printre multe alte probleme de sănătate.

 

Asocieri recomandate
Comentarii

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.