Quercetina este un pigment vegetal din clasa flavonoizilor, răspândiți pe scară largă în plante. Numele său este derivat din quercetum (pădure de stejar), după denumirea sa latină de Quercus. Se găsește într-o mare varietate de vegetale, inclusiv mere, fructe de pădure, legume din familia verzei, struguri, ceapă și roșii, precum și multe semințe, nuci, flori, scoarțe și frunze. Quercetina se găsește și în multe dintre plantele medicinale (de exemplu în salcâmul japonez, ginkgo biloba, sunătoare).
În ultima perioadă, rolul quercetinei în sănătatea imunitară a atras o mare atenție.
Există numeroase cercetări științifice care susțin utilizarea quercetinei ca antioxidant, antiinflamator, antiviral, antialergic, imunostimulator.
- Rezultatele unui studiu din anul 2016 susțin că quercetina a prezentat efect antiinflamator și de îmbunătățire a funcționării sistemului imunitar in vitro (pe celule) și in vivo (pe animale). Quercetina joacă un rol modulator și reglator al imunității acționând în principal asupra leucocitelor (celulele albe) și vizând multe enzime de semnalizare intracelulare cruciale pentru funcționarea specifică a imunității celulare [1].
- Quercetina s-a dovedit un antiinflamator puternic promițător pentru pacienții cu Covid 19, care nu afectează mucoasa gastrică, dimpotrivă, are efect protector gastrointestinal prin creșterea producției de mucus [1,3].
- Într-un studiu din anul 2020 s-au analizat in vitro 150 compuși pentru acțiunea antivirală asupra SARS-CoV-2. Rezultatele au arătat că quercetina a fost cel mai activ component studiat, fiind un inhibitor potent al virusului și un bun candidat pentru dezvoltarea tratamentului împotriva COVID-19 [2].
- De asemenea în studii realizate de Wu W şi colaboratorii în anul 2015, Qiu X și colaboratorii în anul 2017, quercetina a jucat un rol esențial in stadiu timpuriu al infecției cu virusul gripal prin inhibarea intrării acestuia în celule [4].
- Quercetina are efect antialergic important și acționează prin stabilizarea celulelor mastocite (celule din familia globulelor albe care sunt principalele celule implicate în reacţiile alergice) și inhibarea eliberării de histamină și serotonină din mastocitele intestinale [1].
Regăsiți Quercetina alături de vitamina D3 vegetală în produsul Quercetina 500 mg + D3 capsule, ce asigură doze optime din aceste substanțe naturale.
Bibliografie
1.Li Y, Yao J, Han C, et al. Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients. 2016;8(3):167.
2.Abian O, et al. Structural stability of SARS-CoV-2 3CLpro and identification of quercetin as an inhibitor by experimental screening. Int J Biol Macromol. 2020 Dec 1;164:1693-1703.
3.Saeedi-Boroujeni and Mahmoudian-Sani. Anti-inflammatory potential of Quercetin in COVID-19 treatment. Journal of Inflammation (2021) 18:3
4.Wu W, Li R, Li X, He J, Jiang S, Liu S, Yang J. Quercetin as an Antiviral Agent Inhibits Influenza A Virus (IAV) Entry. Viruses. 2015 Dec 25;8(1):6.