CUPRINS:
Ce sunt hemoroizii
Tipuri de hemoroizi
Cauze care pot duce la apariția hemoroizilor
Tratament naturist indicat pentru ameliorarea hemoroizilor
Milioane de oameni au probleme cu hemoroizii. Potrivit statisticilor, 1 din 4 adulți se confruntă din când în când cu această neplăcere despre care se vorbește parcă în șoaptă, cu rușine. Iată ce sunt, din ce cauze apar hemoroizii și ce remedii naturiste avem la dispoziție pentru ameliorarea lor.
Ce sunt hemoroizii
Sunt vene dilatate, asemănătoare cu varicele, dar localizate în peretele rectului inferior și anusului.
Tipuri de hemoroizi și simptomele lor
Hemoroizii sunt de două tipuri: interni și externi
Se dezvoltă în anus, nu se văd și nu dau simptome (precum durerea), pentru că în zona respectivă un există terminații nervoase. Singurul lucru care poate trăda existența lor este sângerarea, căci acești hemoroizi interni se pot rupe sau zgâria. Atenție! Uneori, petele de sânge de pe hârtia igienică pot fi semnul unor alte probleme de sănătate mai grave, precum formațiuni maligne la nivelul intestinului gros. Așadar, e necesar să mergi la medicul proctolog pentru o evaluare de specialitate.
Mai trebuie spus că hemoroizii interni pot evolua, se pot mări în dimensiuni și extinde dincolo de anus. În acest caz, vorbim despre prolaps hemoroidal. Acesta are mai multe stadii: inițial, hemoroizii prolabează în timpul defecării și se retrag de la sine. În următorul stadiu prolabează și nu se mai retrag, fiind necesar să-i împingi înapoi, ușor, cu degetul.
-
Hemoroizi externi
Sunt localizați tot la nivelul anusului, dar la exterior, se pot vedea, simți. La acest nivel există multe terminații nervoase, astfel că acești hemoroizi externi, atunci când se umflă și se inflamează, dau dureri, mâncărime, sângerări, senzație de arsură.
Cauze care pot duce la apariția hemoroizilor
-
Statul mult pe scaun
Statul zilnic, ore în șir, pe scaune tari și incomode face ca sângele să nu circule foarte bine în zona anală, să stagneze în vene, să pună presiune pe ele și să le dilate. Sunt predispuși șoferii, corporatiștii și toți cei care au muncă de birou și fac prea puțină mișcare.
-
Constipația și obiceiurile privind mersul la toaletă
Statul mult timp pe toaletă, efortul de a defeca traumatizează zona anală și venele hemoroidale, fiind cauze ale hemoroizilor. La fel și scaunul dur care se formează în constipație.
-
Sedentarismul, dar și sportul intens
Un alt tip de efort – cel din timpul sportului intens (precum ridicarea de greutăți) – afectează și el venele hemoroidale și predispune la apariția hemoroizilor. În extrema cealaltă sunt sedentarismul și obezitatea – și ele la fel de periculoase în ceea ce privește apariția hemoroizilor.
-
Alimentația
Dieta săracă în fibre și bogată în carne, grăsimi, prăjeli, alimente procesate, hidratarea insuficientă reprezintă o altă cauză a hemoroizilor, pentru că afectează tranzitul normal și predispun la constipație. Mâncărurile iuți, picante, produc vasodilatație, inclusiv pe venele hemoroidale, și nu sunt indicate. Același efect îl are și alcoolul, așadar, evită-l!
-
Sarcina
Este un factor favorizat, care predispune la apariția hemoroizilor. Se întâmplă din cauza modificărilor hormonale care se produc în corpul femeii și duc la constipație, dar și în urma faptului că fătul face compresie pe niște vase de sânge de sub pelvis.
-
Vârsta
De obicei, hemoroizii se formează odată cu înaintarea în vârstă, din cauza scăderii fermității țesutului din zona respectivă și a pierderii elasticității venelor.
-
Predispoziția genetică
De ce mai apar hemoroizii? Gena își spune și ea cuvântul, făcând ca lucrurile să evolueze mai repede sau mai încet, odată cu vârsta.
Tratament naturist indicat pentru ameliorarea hemoroizilor
- În primul rând, e bine să-ți schimbi puțin dieta. Consumă cât mai multe fibre (le găsești în fructe, legume, cereale integrale, semințe de in, tărâțe de psyllium), nuci, alune și pește, pentru conținutul bogat în Omega-3, care ajută la lubrifierea intestinelor. Ceaiurile medicinale de soc, de senna, de scoarță de crușin, rădăcină de lemn dulce sau ceaiul verde sunt indicate pentru efectul lor laxativ.
- Bea multe lichide! Apa creşte fluiditatea conţinutului colonului şi previne constipaţia. De la apă plată, ceaiuri medicinale, sucuri naturale de fructe, până la supe, toate trebuie consumate din belșug.
- Folosește supozitoare pentru tratarea hemoroizilor, pe bază de plante medicinale. Îți recomandăm supozitoarele Hemorsan, care umidifică mucoasa rectală, calmează venele hemoroidale și refac zonele afectate, ușurând eliminarea scaunului.
- Mai poți lua, în cure de 2-3 luni, capsule naturale cu sulfină, semințe de castan, rădăcină de ghimpe și alte plante care ajută la menținerea unei bune circulații venoase. Capsulele Biovenal de la Fares sunt produse naturiste pentru tratarea hemoroizilor, care reduc inflamația de la nivelul sistemului venos și a venelor hemoroidale, reduc fragilitatea capilarelor și mențin elasticitatea venelor.
- Băile de șezut ajută și ele la ameliorarea hemoroizilor externi. Constau în scufundarea bazinului, pentru 10-15 minute, în apă caldă, amestecată cu ceaiuri din plante medicinale (benefice în acest caz sunt ceaiurile de gălbenele și de mușețel). Căldura apei, alături de proprietățile binefăcătoarele ale plantelor, reduc inflamația și durerea, grăbesc vindecarea eventualelor leziuni și curăță eficient pielea.
- Nu amâna nevoia de a merge la toaletă. Cu cât întârzii mai mult, cu atât mai multă apă se absoarbe din fecalele care staţionează în colon, făcând tot mai dificilă eliminarea lor.
- Ai grijă la igienă. După scaun, e bine să folosești hârtie moale, cât mai puțină spre deloc. În schimb, e indicat să te speli cu apă și săpun. Astfel, nu traumatizezi zona și previi infecțiile.
- Fă mișcare zilnic, evită statul prelungit pe scaun și menține-ți greutatea în limite normale.
Hemoroizii nu sunt periculoși, sunt doar extrem de neplăcuți. Însă, cu un stil de viață sănătos, cu ajutorul remediilor naturiste, evitând greșelile care cauzează hemoroizi, îi poți ține sub control. Dar atenție! E absolut necesar să mergi la medic pentru un diagnostic corect. Uneori, în spatele „banalilor” hemoroizi se pot ascunde afecțiuni grave, de la tromboze, abcese, fisuri sau polipi până la cancer de colon.