Gripa și răceala sunt extrem de contagioase. Poți contacta virusurile oricând și de oriunde, iar dacă nu ai o imunitate puternică, riști să te îmbolnăvești, apoi să transmiți la rândul tău mai departe.
O persoană care are o infecție respiratorie poate foarte ușor să răspândească virusul pe o rază de aproape 2 metri strănutând, tușind sau vorbind. Picăturile invizibile de salivă ajung pe suprafețe, unde rezistă câteva ore, sau pot fi inhalate de cei din jur. Simptomele gripei apar, de regulă, la 1-4 zile după ce virusul intră în organism, dacă acesta nu a reușit să-l anihileze. Vorbim despre strănut, nas înfundat, rinoree și durere în gât în cazul răcelii, iar în cazul gripei despre dureri de cap, dureri musculare, febră, amețeală și tuse. Din acest moment și chiar cu o zi înainte de apariția simptomelor bolnavul e contagios. Un adult poate transmite boala timp de 5-7 zile de la apariția primelor simptome, copiii sunt contagioși chiar mai mult timp.
Cum îi ferești pe cei din jur
Dacă ai răcit și vrei să-i ferești pe ceilalți membri ai familiei de boală, e bine să respecți câteva reguli de igienă:
- Când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura cu un șervețel de unică folosință, pe care apoi îl vei arunca. Nu pune șervețelul pe noptieră sau pe măsuță, în ideea că „îl vei mai folosi o dată”.
- Spală-te foarte des pe mâini, în special înainte de a folosi obiecte la comun cu ceilalți.
- Foloseşte tacâmuri separate la masă, iar când găteşti, nu gusta de două ori mâncarea cu aceeaşi lingură.
- Dacă ai copil mic căruia trebuie să-i dai de mâncare, să-l speli, să-l îmbraci, să-l adormi, medicii te îndeamnă să poţi o mască medicinală pentru a nu respira direct în faţa lui. Sau, în cazul în care partenerul de viaţă e sănătos, lasă-l pe el să se ocupe de aceste sarcini.
- Aeriseşte cât mai des camerele pentru a nu-i lăsa pe ceilalţi să respire acelaşi aer contaminat. Mai poţi purifica aerul folosind în lampa de aromaterapie uleiuri esenţiale. Cele mai bune în acest sens sunt uleiurile de lavandă şi cuişoare (cu efect antibacterian, antiviral, antiseptic), de mentă (antiinfecţios, dezodorizant), de eucalipt, pin, rozmarin sau cimbru (desfundă nasul şi uşurează respiraţia).
- Îndeamnă-i pe ceilalți membri ai familiei să consume, în această perioadă, multe fructe de pădure (cătină, merișoare, goji, afine) sub formă de ceai, suc sau sirop, să mănânce verdețuri, fructe și legume de sezon, bogate în vitamina C, produse ale stupului, sau siropuri și ceaiuri Imunitate gata preparate pentru întărirea imunității. Același lucru e bine să-l facă și bolnavul, pentru a ajuta organismul să lupte cu boala și a se recupera mai repede. În paralel, îți recomandăm siropul Biosept, ce conține o combinație de 9 plante și 4 uleiuri esențiale care ameliorează rapid simptomele și luptă împotriva virusurilor respiratorii.