facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-11-04
Vizualizari: 664
Comentarii: 0
Cât timp durează, de obicei, tusea și când să ne îngrijorăm

Tusea este neplăcută, supărătoare și, ca orice problemă de sănătate, cu cât durează mai mult, cu atât ne îngrijorăm mai tare. Subiectul este, într-adevăr, sensibil, căci variază în funcție de foarte mulți factori: de ce natură e (seacă sau cu expectorație), ce a cauzat-o, când a debutat și cu ce alte simptome se asociază. Pentru a scăpa de ea, trebuie să alegem tratamentul potrivit și să evităm câteva greșeli pe care majoritatea tind să le facă.

Care este rolul tusei?

Tusea reprezintă modalitatea organismului de a elimina substanțele iritante din căile respiratorii. Adică mucusul, în situația răcelilor. Este un act reflex frecvent întâlnit în majoritatea afecțiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator. Se spune că tusea este ca un „câine de pază” care protejează corpul de „intruși” periculoși. Acest mecanism de apărare al corpului elimină agenții iritanți din sistemul respirator, curăță bronhiile și plămânii de substanțele nedorite și facilitează respirația. Procesul nu trebuie întrerupt, însă e bine să se apeleze la tratamente naturiste care diminuează disconfortul. Episoadele de tuse sunt mai frecvent întâlnite în sezonul rece, când sensibilitatea noastră la frig este mai mare și apar infecțiile respiratorii.

Este de două tipuri

Există două tipuri de tuse: seacă/uscată sau umedă/cu expectorație. Tusea uscată este cea „din gât”, fără eliminare de mucozități și apare la începutul infecției virale. Ea e iritantă și trebuie „domolită” cât mai repede. În acest caz, avem nevoie de remedii cu efect calmant, antispastic, emolient. Tusea umedă este „din piept” și are, într-un fel, rol benefic: elimină mucusul acumulat pe căile respiratorii. Tratamentul urmărește fluidificarea secrețiilor bronșice pentru a ușura expectorația.

Potrivit studiilor recente, tusea durează în medie 18 zile. Este vorba despre tusea acută, cauzată de răceală, sinuzită, pneumonie, astm bronșic. Alte simptome care o însoțesc sunt febra, roșul în gât, congestia nazală, rinoreea etc. Ea nu trebuie suprimată pentru că joacă un rol protector, însă e bine să fim în gardă. Cu cât e lăsată mai mult să se dezvolte, cu atât mai greu va fi de tratat ulterior. Dacă tusea acută, de până în trei săptămâni, nu e tratată, se poate croniciza, caz în care apar complicațiile. O tuse persistentă poate da dureri toracice și ale peretelui abdominal, tulburări de somn, răgușeală, vărsături, incontinență urinară, oboseală și dureri de cap. Tusea cronică durează peste 8 săptămâni și la ea sunt predispuse persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, alergii, afecțiuni cronice pulmonare, afecțiuni cardiace, TBC, tumori, emfizem, sinuzită, astm bronșic sau cei care fumează. În situația în care tusea durează mai mult de trei săptămâni, este necesar să vă prezentați la medic pentru a identifica exact cauza.

Cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii

- Prima greșeală este să ia antibiotic de sinteză pentru a trata tusea „mai repede”. Însă aceasta, de obicei, este cauzată de o infecție virală, pe care antibioticele nu o pot trata.
- O altă greșeală este să se ia medicamente mucolitice în tusea uscată, pentru a o transforma mai repede într-una cu expectorație. Aceste medicamente care diluează mucusul, administrate în perioada de tuse uscată, irită tractul respirator, iar pacientul va tuși și mai mult. Este foarte riscant un astfel de tratament, tocmai de aceea se recomandă administrarea remediilor naturale din plante medicinale, cu rol profilactic și curativ, noninvazive, care acționează blând atât asupra simptomelor, cât și a cauzei, fără efecte secundare.
- Nu se hidratează suficient. Pentru tratarea corectă a tusei, este foarte importantă administrarea de lichide. Hidratarea ajută la fluidificarea secrețiile și la eliminarea lor. Din acest motiv, ceaiurile calde din plante medicinale sunt de bază în tratarea tusei. Indicate sunt plantele cu acțiune mucolitică-expectorantă, antiinflamatoare, emolientă, calmantă, antiseptică, antivirală și antibiotică. Se administrează câte trei căni de ceai pe zi, pe stomacul cât mai gol, pe o perioadă de minimum trei săptămâni. Iată mai jos care sunt plantele recomandate!

Plantele medicinale și acțiunea acestora:

1. Mucolitică, expectorantă

Scaiul vântului – acționează și ca spasmolitic
Ridichea neagră – are si efect bactericid si antialergic
Mugurii de pin – sunt și antiseptici

2. Antiinflamatoare

Pătlagina – are și efect emolient, balsamic, datorită mucilagiilor din compoziție

Mugurii de pin - au și efect neurotonic

3. Antiseptică, antibiotică, antivirală:

Șovârful – antiseptic de excepție, cu acțiune antispastică și tonică general
Plopul – este și antiinflamator, analgezic, antipiretic, cicatrizant
Ghimbirul – este bun antiinflamator și expectorant
Cuișoarele - antibacterian cu spectru larg și efect antiinflamator
Cimbrul – este și un bun spasmolitic și expectorant
Cimbrișorul de câmp - se recomandă și în tusea spastică, convulsivă şi astmatică.

4. Emolientă, calmantă a iritațiilor de la nivelul mucoasei Teiul - este emolient, expectorant, behic, diaforetic, febrifug

Nalba - cu acțiune balsamică asupra iritațiilor.

Plante sigure pentru copii

În sezonul rece, tusea afectează în special copiii. Tratamentul pe bază de plante este cel mai indicat, iar alegerea lui se face în funcție de vârstă. Astfel, sugarilor li se pot administra siropuri din plante medicinale pe bază de trifoiște de baltă, turmeric, lichen de piatră. După trei ani, se poate apela la diverse combinații de plante medicinale din tabelul de mai sus, sub formă de infuzii și siropuri. E nevoie să se bea multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri de fructe proaspăt stoarse sau compoturi îndulcite cu miere), să se evite aerul rece și să se aerisească bine încăperile. Dați-i celui mic alimente hrănitoare și ușor de digerat (fructe, legume, zarzavaturi, fie proaspete, fie coapte sau fierte) și evitați-le pe cele care produc mucus, cum sunt lactatele, dulciurile cu zahăr alb, făinoasele, grăsimile și prăjelile. Femeile însărcinate au și ele unele restricții. Pot folosi toate plantele din tabelul de mai sus, dar în doze mai mici, de 2-3 căni de ceai pe zi, timp de 5-10 zile, sau la nevoie.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri