Tusea nu este o boală în sine, ci simptomul, consecința unei probleme de sănătate. Mai exact, este modalitatea prin care organismul elimină un „invadator” din plămâni și din căile respiratorii. Durează atât cât durează și cauza ei – boala de bază. Uneori dispare într-o săptămână sau în 3 săptămâni, alteori chiar într-o zi, dar sunt și situații când tragi de tuse cu lunile.
Iritanții care cauzează tuse pot fi mucusul (în cazul răcelilor, bronșitei), fumul de țigară sau alergeni precum polenul, praful, mucegaiul, părul de animale. Cât durează de obicei o tuse depinde de cauza care a provocat-o.
• Răceala. Are ca simptome o durere în gât care durează 3-7 zile, nas înfundat care poate dura mai bine de o săptămână, tuse care poate dura peste două săptămâni și o durere de cap care persistă 3-7 zile.
• Gripa. Majoritatea simptomelor includ febră, frisoane, dureri musculare și dureri în gât care se ameliorează, de regulă, în 3-7 zile. Oboseala și tusea durează în general mai mult de două săptămâni.
• Bronșita este o inflamație a căilor respiratorii care leagă traheea de plămâni. Inflamația produce mucus care provoacă tusea ce poate dura câteva săptămâni. E asociată cu simptome precum: respirație îngreunată, durere în coșul pieptului, stare generală de astenie.
• Alergiile. Tusea cauzată de alergii va dispărea, de obicei, odată ce persoana alergică nu mai ia contact cu alergenul. Așadar, în acest caz, tusea poate dura numai câteva ore sau o zi.
• Fumatul sau astmul sunt cele care dau tuse cronică, iar aceasta durează cu lunile.
Cum tratezi tusea
Tusea se calmează și se tratează cel mai bine cu ajutorul remediilor naturale, din plante medicinale, uleiuri esențiale și miere. Poți apela la siropuri ce fluidifică secrețiile bronșice și favorizează expectorația, la capsule moi, comprimate de supt și ceaiuri medicinale. Ceaiurile sunt extrem de importante căci hidratează, fluidifică secrețiile și mențin gâtul umed. Specialiștii Fares au creat o întreagă gamă de produse Plantusin, speciale pentru tuse de toate tipologiile, pentru toate gusturile, nevoile și vârstele.
Nici remediile făcute în casă, după rețetele bunicii, nu dau greș. Spre exemplu, gargara cu apă și sare sau inhalațiile cu plante și uleiuri esențiale sunt deosebit de benefice. Mai poți prepara în casă sirop de ridiche neagră, de hrean și miere sau din suc de morcovi.
Micile obiceiuri de zi cu zi sunt și ele importante. Evită aerul rece și pe cel uscat, menține încăperile curate și aerisite, eventual „parfumate” cu aroma uleiurilor esențiale din plante cu efect antiviral. Dieta e bine să fie compusă din alimente moi, hrănitoare și ușor de digerat - legume și zarzavaturi fierte sau coapte, supe, ciorbe, proteine de calitate. Evită grăsimile, prăjelile, lactatele și dulciurile cu zahăr alb (care produc mucus), mâncărurile piperate, sărate, uscate și iritante pentru gât (popcorn-ul, chipsurile, covrigeii).
Când să mergi la medic
Supărătoarea tuse dispare de la sine, odată cu boala care a cauzat-o. E recomandat, totuși, să apelezi la tratamentele naturale de mai sus pentru a ușura simptome, a grăbi vindecarea și a evita complicațiile. Trebuie să mergi la medic în următoarele situații:
• Dacă tusea apare brusc, inexplicabil, și nu e asociată cu alte simptome;
• Dacă durează mai mult de 8 săptămâni după ce ai scăpat de boala de bază;
• Dacă tusea persistentă continuă să revină fără motiv;
• Dacă tușești cu sânge.