×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Cât de periculos e fumul de țigară pentru gâtul tău

Articole de Specialitate

În afară de zecile de boli cauzate de fumat, pe care ți le repetă obsesiv medicii și prietenii tăi nefumători, afecțiunile gâtului conduc detașat. Ele se agravează acum, în sezonul rece.

Ești curios să știi ce se întâmplă în organismul tău atunci când tragi un fum de țigară? În primul rând aduci în corp câteva mii de substanțe toxice, iritante, care prima dată afectează căile respiratorii. Organismul se simte atacat și pompează în zona „atacată” mai mult sânge, care transportă substanțe menite să lupte cu invadatorii. Țesuturile pline de sânge, însă, se inflamează, iar canalele pe care circulă aerul de îngustează. Inflamația produce mucus care, din cauza congestiei, rămâne blocat sau se elimină mai greu și de aici apar problemele. Tusea este prima neplăcere, iar varianta ei mai urâtă poartă numele de bronșită. Potrivit studiilor, fumătorii activi sau pasivi au mult mai multe episoade de bronşită acută decât cei care nu fumează. Iar 90% dintre bronşitele cronice au ca principal vinovat fumatul.

Lista neplăcerilor continuă. Fumul de țigară usucă gâtul, inflamează sinusurile și distruge cilii din fosele nazale, acei perişori responsabili de curăţarea căilor respiratorii de germeni şi virusuri. Aparatul respirator este serios zdruncinat și nu mai poate preveni în mod corespunzător infecțiile respiratorii. Dacă mai punem la socoteală faptul că fumatul slăbește imunitatea, iată-te total expus, în acest sezon rece, în fața virusurilor și bacteriilor. Durerea în gât dată de episoadele de tuse, răgușeala permanentă sunt alte afecțiuni ale gâtului care apar frecvent iarna la fumători.

Nu îți vom spune că trebuie să te lași de fumat. Acest lucru ține doar de decizia și de voința ta. Totuși, pentru a-ți proteja gâtul și sănătatea, te sfătuim să îți întărești mai mult imunitatea și să-ți „oblojești” periodic gâtul cu remedii emoliente, antiinflamatoare, cicatrizate. Cele mai bune plante în acest sens sunt: pătlagina, nalba mare, lumânărica (efect emolient), teiul, lemnul dulce, scaiul vânăt, lichenul de piatră (efect calmant, antispastic).

Asocieri recomandate

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.