Nu există părinte care să nu se îngrijoreze când își vede copilul cu febră, tuse, durere în gât și stare de rău, dată de răceală. Oricât de banală e această boală, poate da complicații dacă nu o tratezi cu atenție. Totuși, nu e cazul să intri în panică. Trebuie să știi că cei mici au mai multe episoade de răceală decât adulții. Sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, iar în comunitate se face cel mai uşor „schimb” de virusuri gripale.
În primii doi ani de viață, imunitatea copilului este insuficient dezvoltată. Infecțiile virale sau bacteriene pot apărea la un interval de 1-2 luni. Mai concret, în primul an de viață bebelușul poate răci de 8-12 ori, în al doilea an de 6-8 ori. Odată scos copilul în comunitate, numărul răcelilor crește. Potrivit statisticilor, preșcolarii au, în medie, 10 răceli pe an, elevii au în jur de 12 răceli, iar adolescenții 7 răceli pe an. Intervalul cel mai „sensibil” este septembrie - martie. Evident, unii scapă cu mai puține răceli, alții cu mult mai multe. Depinde de sistemul imunitar al fiecăruia, de alimentație, igienă, odihnă. Practic, hrana sănătoasă și odihna întăresc imunitatea, iar dacă îl înveți pe copil să aibă și o igienă corespunzătoare, îl poți ține departe de probleme.
În orice caz, medicii vă sfătuiesc să nu vă îngrijorați. Răcelile acestea sunt chiar necesare pentru că așa li se dezvoltă și li se maturizează sistemul imunitar. O imunitate slăbită în adevăratul sens al cuvântului cauzează răceli multiple (spre exemplu, numărul zilelor în care merge la grădiniță e mai mic decât numărul celor în care stă acasă), infecții bacteriene care cedează greu la antibiotice, episoadele de răceală durează mult și dau complicații.
Hrăniți-l sănătos pe copil, obișnuiți-l de mic să nu-și ducă mâinile la nas și gură, în timp ce se joacă alături de alți copii și să se spele des pe mâini. De asemenea, ideal e să nu-l scoateți în comunitate mai devreme de 3 ani, pentru că sistemul său imunitar nu e pregătit să lupte cu virusurile, va fi asaltat, va răci din ce în ce mai des și mai grav, iar organismul lui nu va mai face față agresiunilor la care e supus.