facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-03-15
Vizualizari: 2151
Comentarii: 0
Care e diferența dintre plantele proaspete și cele uscate

Cu toții știm că ceaiurile se fac cu plante uscate. Vrem ceai de mentă, de mușețel, de tei? Le cumpărăm de la magazinele naturiste sau le culegem singuri, le uscăm, abia apoi facem din ele infuzie. Dar știai că poți prepara ceai inclusiv din planta proaspătă? Medicul Fares, Dalia Faur, explică ce diferențe sunt între cele două tipuri de băuturi.

„Plantele pentru ceai se pot folosi atât în varianta uscată, cât și proaspătă. Plantele crude se pot și infuza. Poți să transformi în ceai menta proaspăt culeasă din ghiveci, busuiocul verde, ghimbirul proaspăt, cimbrul cules din grădină... Regulile de infuzare sunt aceleași, iar gustul nu e neapărat diferit, poate puțin mai ierbos la ceaiul făcut din planta proaspătă”, aflăm de la dr. Dalia Faur, cercetător cu competență în api-fitoterapie.

Planta uscată nu își pierde din proprietăți

Te întrebi dacă există diferențe în ceea ce privește proprietățile plantei, ale ceaiului? Potrivit specialistului, planta uscată își păstrează intacte aproape toate principiile active. „Prin uscare, se pierde doar apa. Concentrația de substanțe active e aceeași, doar că planta proaspătă este mai încărcată vital, este vie, plină de sevă. Una e să mâncăm pătrunjel verde și alta e uscat, din punct de vedere al vitalității plantei”, mai spune dr. Dalia Faur. Deci, puteți prepara ceai și din plantele medicinale verzi, care vor răsări și înflori de acum încolo în natură. Omul a „inventat” uscarea pentru simplul motiv că plantele au viață scurtă și vrem să ne bucurăm de ele și în afara sezonului. Dr. Dalia Faur atrage, însă, atenția că, dacă nu sunt uscate corespunzător, atunci se pot pierde din vitamine și din substanțele volatile. „Prin uscare corectă, aceste substanțe nu se pierd, plantele doar se deshidratează. De aceea, uscarea plantelor se face de către cunoscători”.

Reguli de uscare a plantelor

Pentru a-și păstra intacte calitățile terapeutice, plantele trec prin reguli stricte de uscare. Dacă nu cunoști foarte bine planta, nu o recoltezi la timpul potrivit, din locul potrivit, și nu o usuci corect, mai bine abandonezi misiunea. Vreți să știi cum procedăm noi, la Fares? De la recoltare și până ajunge în ceașca ta de ceai, plantele trec prin mai multe etape. Procesul este, pe cât de interesant și frumos, pe atât de strict. Inclusiv bunicii, care aveau secretele lor în recoltarea și uscarea plantelor, s-ar considera acum depășiți de situație.

  1. Cultivarea plantei. Un ceai bun se face dintr-o plantă de calitate. Iar calitatea este dată de zona în care crește și, bineînțeles, de sol. O plantă aleasă pentru a deveni ceai trebuie să fie cultivată în zone nepoluate (departe de şosele, oraşe, zone industriale, şi mai degrabă pe lângă păduri), iar dacă vorbim despre plante provenite din culturi proprii, trebuie folosite materii prime certificate din punct de vedere al speciei.
  2. Specialiştii sunt cei care dau startul şi stabilesc momentul optim de recoltare, în urma unor analize fizico-chimice. Planta trebuie să aibă atunci cel mai mare conţinut de principii active. La fel se întâmplă şi cu plantele din flora spontană. Ele, în plus, cer mai multă atenţie. Tot specialiştii le identifică în prealabil, iar recoltarea se face de către cunoscători. Omul de rând riscă să le confunde şi să aleagă plante fără efect terapeutic sau, mai grav, plante toxice.
  3. Odată intrate pe poarta fabricii, plantele recoltate sunt supuse unui set de analize, iar dacă „pică” fie şi o singură probă a „examenului”, nu merg mai departe. La uscare ajung doar cele ce corespund perfect din punct de vedere fizico-chimic. Uscarea e personalizată în funcție de plantă, pentru că fiecare are nevoie de propriul timp și temperatură, astfel încât preţioasele principii active să rămână intacte. Se folosesc mai multe tipuri de uscătoare, temperatura este controlată, monitorizată. Dacă vremea o permite, uscarea se face și natural, caz în care plantele se întind pe site în strat subțire şi sunt întoarse zilnic, astfel încât să se usuce bine și uniform. Periodic sunt prelevate probe pentru determinarea umidității. După ce s-au uscat, se strâng și se trec în zona de carantină, unde sunt supuse altor teste (umiditate, aspect, conținut de principii active).
  4. Prelucrarea și depozitarea. Plantele sunt apoi selectate mecanic pentru eliminarea impurităților minerale, sunt tocate, în funcție de dimensiunile dorite, cernute... toate utilajele fiind prevăzute cu sistem propriu de eliminare a prafului. Nu avea bunica așa ceva, nu avem nici noi, în propria locuință. Apoi, plantele sunt ambalate și depozitate în încăperi diferite, pentru a nu-și împrumuta mirosurile. De la început și până la sfârșit, sunt analizate din punct de vedere al aspectului, gustului, mirosului, culorii, cât și al conținutului de principii active. După acest lung și riguros proces, descris acum în cât mai puține cuvinte posibil, planta uscată ajunge în casa ta, în ceașca aburindă pe care o ții în mână. Să te bucuri de ea și să-ți aducă sănătate!
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri