Medicii, dar și părinții, folosesc termenul „colici” pentru a descrie un copil cu plângs, iritabilitate sau agresivitate excesive. Cea mai frecvent acceptată definiție a colicii, care a fost formulată în 1954, descrie termenul utilizând "regula de trei": plâns mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe săptămână, și mai mult de trei săptămâni, la un copil care este bine hrănit și altfel sănătos. Această definiție a fost utilizată în mod repetat în studiile clinice ale colicilor. Comportamentele motorii ale sugarilor cu colici au fost de asemenea descrise pentru prima dată în 1954. Copiii cu colici au atacuri de ţipete seara cu comportamente motorii asociate, cum ar fi faţa înroşită, fruntea brăzdată şi pumnii strânşi. Picioarele sunt trase până la abdomen, iar sugarii emit un strigăt ascuţit.
Cauza colicii infantile rămâne neclară. Cauzele organice reprezintă mai puţin de 5%. Tulburările gastrointestinale, psihosociale și neurodevelopmentale au fost sugerate ca fiind cauze ale colicii.
Pentru ameliorarea acestor probleme se pot folosi, printre altele, uleiuri esențiale diluate sau un ulei de floarea-soarelui nediluat sau ulei de seminţe de struguri pentru realizarea unui masaj pentru copii. Masajul la sugari este o tehnică terapeutică antică folosită în întreaga lume. Există dovezi că masajul la sugari are efecte benefice asupra lor, printre care reducerea durerilor, creșterea în greutate, toleranța la alimentație și neurodezvoltarea sănătoasă. Părinții care au efectuat masaj sugarilor lor au raportat, de asemenea, că se confruntă cu mai puțin stres, anxietate și depresie (Pados & Bell, 2019).
Cardamomul este unul dintre condimentele cele mai scumpe din lume, are valori medicinale și culinare bine cunoscute și este folosit într-o gamă largă de produse de cofetărie.
S-a raportat că, în mod tradițional, diferitele părți ale plantei, cum ar fi frunzele, semințele, rădăcina și florile, au fost aplicate pentru tratamentul diferitelor tulburări intestinale, cum ar fi constipaţie, indigestie, diaree, colici, dispepsie, ca și carminativ (DAS et al., 2012).
Babilonienii şi asirienii au folosit cardamomul în medicamentele lor, iar medicul grec Dioscoride l-a menționat ca plantă medicinală în cartea sa Materia Medica, care a fost scrisă între 50 și 70 AD. Cardamomul a fost una dintre cele mai populare mirodenii din bucătăria romană și a fost adesea recomandat ca un ajutor în digestie. Medicina chineză a folosit cardamomul pentru a vindeca problemele de stomac, infecțiile intestinale, constipația.
King's American Dispensatory, 1898 menţionează cardamomul în principal ca şi carminativ în flatulenţă, iar The British Pharmaceutical Codex, 1911 menţionează, de asemenea, că datorită proprietăților carminative, este administrat alături de purgative.
Mai mult, uleiul esențial cardamom amestecat cu uleiuri de fenicul, ghimbir, mușețel german pot ameliora simptomele colicii la sugari.
Efectul antispasmodic (spasmolitic) al medicamentelor este utilizat în mod obișnuit pentru reducerea contractilității musculare netede excesive, responsabilă pentru crampe și disconfort în zona abdominală, cauzată de probleme multiple care afectează tractul gastrointestinal.
Pentru a determina mecanismele care stau la baza proprietăţilor sale, activitatea antispasmodică a cardamomului a fost studiată într-un preparat de intestin de iepure, rezultatele studiului arătând că uleiul de semințe cardamom își exercită acțiunea antispasmodică prin blocarea receptorului muscarinic (Al-Zuhair et al., 1996).
Rezultatele altui studiu au indicat faptul că un extract din seminţe de cardamom prezintă efecte intestinale și efecte inhibitoare mediate prin mecanismele antagoniste colinergic și Ca ++. Efectul sedativ poate oferi o valoare adăugată în utilizarea sa în tratamentul spasmelor intestinale (Gilani şi colab., 2008).
Cea mai importantă componentă a cardamomului, ca un condiment, este uleiul esențial cu aroma sa caracteristică, descrisă, în general, camforată, dulce și picant-aromatică. Acest lucru se datorează prezenței mai multor compuşi, precum 1,8 cineol, di-terfenol, acetat de terpinil, limonen, sabinen și borneol (Lewis et al., 1966).
Cardamomul intră în compoziția produsului Babycalm soluție, destinat sugarilor și copiilor mici pentru eliminarea disconfortului abdominal, eliminarea gazelor și ca antivomitiv.