Căpşunile există în peste 600 de varietăţi şi diferă prin gust, mărime şi textură, iar cel mai mare producător de căpşuni este California, unde se produc anual circa două miliarde de tone de căpşuni.
O porţie zilnică de capşuni sau suc din acest fruct bogat în antioxidanţi, ajută la prevenirea bolilor de inima şi a atacurilor cerebrale, arată un nou studiu.
Acest studiu, aparut în The Journal of Nutritional Biochemistry, demonstrează că dacă vom consuma zilnic capşuni, vom avea o scădere a colesterolului rău (LDL).
În cadrul studiului au participat un grup de voluntari care au inclus în regimul lor alimentar obişnuit 500 g de capşuni, consumate zilnic, timp de o lună. La începutul şi la sfârşitul experimentului s-au făcut analize de sânge.
Rezultatele au arătat că nivelul de colesterol rău a scăzut în medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor cu 21%, în timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a rămas neschimbat.
Flavonoidele şi antioxidanţii care se regăsesc din belşug în căpşuni au rolul de a preveni acumularea de colesterol pe vasele de sânge, care pot obstrucţiona circulaţia sanguină.
De asemenea, aceste substanţe au proprietăţi antiinflamatorii care au efect miraculos şi în ameliorarea simptomelor de gastrită şi fortifică sistemul imunitar.
Nu în ultimul rând, căpşunile sunt fructe tonice, datorită în special vitaminei C şi a glucidelor, dar şi prin compoziţia specifică de săruri minerale, care asigură creşterea capacităţii la efort.