3 din 4 femei se confruntă, la un moment dat în viață, cu o candidoză vaginală, un tip de infecție provocată de ciuperca numită Candida albicans. Se manifestă cu senzație de arsură, în special în timpul contactului sexual sau în timpul urinării, cu mâncărime și iritație în zona intimă, cu leucoree (scurgere groasă, albicioasă). De obicei se vindecă ușor, cu tratamentul potrivit, însă sunt și situații când infecția recidivează.
Candidozele reapar pe fondul unui sistem imunitar scăzut, în urma unui tratament cu antibiotice sau cu pilule contraceptive, din cauza variațiilor hormonale sau chiar a stresului. Viața sexuală activă și nerespectarea câtorva reguli de bază de igienă pot duce, de asemenea, la afectarea florei intime și la înmulțirea necontrolată a ciupercii Candida. Sunt predispuse la recidive femeile însărcinate, cele care suferă de diabet zaharat sau de obezitate.
- În primul rând, e necesar să-ți faci un set de analize ale secrețiilor vaginale și o consultație la medicul specialist, care îți va recomanda un plan de tratament, de obicei cu ovule, creme, geluri. O variantă sigură la care poți apela o reprezintă ovulele pe bază de extracte de plante și uleiuri esențiale. Acestea umezesc mucoasa vaginală, permițând transportul nutriențior către zonele afectate și accelerând refacerea lor. De asemenea, formează un strat protector pe mucoasa vaginală, care împiedică colonizarea cu patogeni, luptă împotriva infecțiilor, și reduc disconfortul. Concret, vindecă și previn recidivele.
- Tot pentru a preveni recidivele, medicii ginecologi recomandă o cură cu lactobacili, sub formă de capsule cu administrare orală.
- Atenție la igienă! Asta nu înseamnă să te speli des și agresiv, cu săpunuri dure, ci să folosești geluri speciale pentru igiena intimă, care nu usucă, nu irită mucoasa. Evită spălăturile intravaginale, care perturbă echilibrul florei intime.
- Spală-te pe mâini și înainte de a folosi toaleta, nu doar după. Șterge-te întotdeauna dinspre față spre spate.
- Nu lua antibiotice după ureche, la orice răceală. Ele distrug bacteriile cu rol protector din vagin, permițând dezvoltarea candidozei.
- Evită lenjeria sintetică, pantalonii strâmți, care nu lasă pielea să respire.
- Renunță la absorbantele interne, la produsele feminine parfumate (deodorante, spumante de baie etc.). În timpul menstruației, schimbă absorbantul cât mai des.
- Poți face mici schimbări și în stilul alimentar. Trebuie să știi că dulciurile, fructele uscate, sucurile și carbohidrații simpli în general dăunează echilibrului bacteriilor din zona intimă. În schimb, sunt indicate legumele cu frunze verzi, carnea slabă, peștele și merele.
- Bea cât mai multe ceaiuri medicinale din plante care ajută la menținerea microflorei vaginale normale. Și încearcă să-ți întărești imunitatea! E foarte importantă. Pentru asta, mănâncă sănătos, fă o cură cu suplimente alimentare bogate în vitamine și minerale, dormi suficient, fă sport și redu stresul, anxietatea. În acest ultim demers te ajută și gama Distonoplant de la Fares.