facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-08-12
Vizualizari: 1862
Comentarii: 0
Candidoza: ce este, din ce cauze apare și cum poți scăpa de ea cu remedii naturiste

Candidoza este o infecție fungică provocată de ciuperci de tipul Candida. Există mai multe specii de candida care pot cauza infecții, dintre care cea mai des întâlnită este Candida Albicans. Cu toate că aceasta face parte din flora naturală a organismului - se găsește pe piele, în intestine, în mucoase, în flora vaginală - uneori se înmulțește excesiv și produce infecții. Iată câte localizări are aceasta, să vedem cum se manifestă și cum se pot trata cu remedii naturiste!

 

Unde poate apărea candidoza

În funcție de zona afectată, candidoza poate fi: orofaringiană, esofagiană, vaginală, cutanată, digestivă. Apare, așadar, la nivelul gurii, gâtului, esofagului, intestinelor, în zona genitală sau pe piele.

 

Simptomele candidozei

-        Candidoza orofaringiană, sau orală, bucală, presupune apariția unor pete albicioase – afte (leziuni sunt albicioase cu o textură cremoasă) la nivelul mucoasei interne a obrajilor, pe limbă, cerul gurii,  pe gingii, dar și mai jos, pe amigdale, esofag. Mai pot apărea fisuri sau roșeață la colțurile gurii, sângerări ușoare la nivelul gingiilor, toate manifestându-se cu durere, senzație de arsură, disconfort.

-        Candidoza esofagiană este o formă mai rară, dar severă. Afectează esofagul, provocând durere la înghițire și senzație de arsură.

-        Candidoza vaginală vine cu secreții albicioase, dense, fără miros, cu aspect „brânzos”, scurgeri vaginale apoase, senzație de arsură în special în timpul contactului sexual, iritație, înroșire și mâncărimi la nivelul vulvei, dureri la urinare. Afectează în general femeile, dar și bărbații pot experimenta aceleași simptome la nivelul penisului.

-        Candidoza cutanată poate apărea între degete, la baza unghiei, sub sâni sau sub braț, în general în pliurile pielii. Se manifestă cu fisuri, pete albe dureroase, chiar pustule.

-        Candidoza digestivă dă balonare, crampe, diaree, stare de oboseală.

 

Cauzele candidozei

Infecția apare atunci când se produce un dezechilibru în flora naturală a organismului, permițându-i ciupercii Candida să se înmulțească excesiv. Dezechilibrul acesta poate fi dat de:

-        Un sistem imunitar slăbit;

-        Modificări hormonale – sarcină, consumul de contraceptive orale;

-        Utilizarea antibioticelor. Acestea pot distruge bacteriile benefice care, în mod normal, țin sub control candida;

-        Igiena personală inadecvată. Dacă e precară sau, dimpotrivă, excesivă, poate distruge echilibrul natural al florei pielii sau vaginului, favorizând dezvoltarea infecției;

-        Stresul cronic și alimentația dezechilibrată, bogată în zaharuri și carbohidrați, pot slăbi imunitatea și favoriza apariția candidozei.

-        Hiperglicemia poate fi un factor favorizant.

 

Remedii naturiste pentru candidoză

În majoritatea cazurilor, candidoza nu este o afecțiune periculoasă, ci doar neplăcută. Poate fi ușor gestionată cu tratamente naturale antifungice.

Capsule cu uleiuri esențiale

Unele dintre cele mai eficiente remedii pentru candidoză sunt uleiurile esențiale de tea tree, de lemongrass și de cuișoare. Fares le-a combinat în formula capsulelor Candisept, deoarece acționează mai bine împreună, prin sinergism, adică își potențează reciproc efectele. Conform evaluărilor, acest tratament natural a fost eficient în peste 95% dintre cazurile de candidoză vaginală și în aproape 80% din cazurile de candidoză orofaringiană. Se administrează câte o capsulă de două ori pe zi, timp de 15 zile. Nu au efecte adverse, sunt sigure inclusiv pentru copiii de peste 10 ani și se pot utiliza concomitent cu alte medicamente. Cura se poate repeta la nevoie.

Soluții dezinfectante pentru candidoza orală

Sarea are efect dezinfectant, astfel, clătirea gurii cu apă sărată poate reduce inflamația și iritația cauzate de candidoza orală. Se dizolvă o jumătate de linguriță deanticandidozic natural sare într-un pahar cu apă călduță și se clătește gura de mai multe ori pe zi.

Mai poți prepara o soluție din apă și bicarbonat de sodiu cu care să clătești gura. Bicarbonatul ajută la neutralizarea acidității din gură și la combaterea ciupercii. Soluția se înghite, în cazul unei candidoze esofagiene.

De asemenea, uleiul de cocos, aplicat pe zonele afectate din cavitatea bucală, e de ajutor datorită proprietăților sale antifungice și calmante.

Băi de șezut pentru candidoza vaginală

Alături de capsulele cu uleiuri esențiale, administrate pe cale orală, mai poți aplica local creme, ovule sau ulei de arbore de ceai (tea-tree) diluat într-o bază de ulei vegetal. Iaurtul simplu, natural, aplicat local sau introdus direct în vagin, poate ajuta la restabilirea echilibrului florei vaginale datorită conținutului de culturi vii.

Mai poți face băi de șezut cu ceaiuri medicinale (de gălbenele, de mușețel) ori cu apă și oțet de mere – și acesta ajută la echilibrarea pH-ului vaginal și la reducerea infecției. 

Toate cele de mai sus au efect și în cazul unei candidoze cutanate: uleiul de cocos sau oțetul de mere diluat în apă se aplică pe zonele afectate. Tot pe piele se mai poate aplica gel de aloe vera, util datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare.

 

Candidozele riscă să recidiveze la persoanele cu sistem imunitar slăbit, la cei care suferă de diabet, cancer, sau care iau antibiotice de sinteză abuziv, după ureche. Pentru a le preveni, încearcă să-ți întărești imunitatea, mănâncă sănătos, echilibrat, și ai grijă la igienă.

Majoritatea cazurilor de candidoză sunt ușoare, se tratează simplu și eficient, cu remedii naturiste. Mergi la medic dacă infecția nu dă semne de ameliorare sau dacă simptomele se agravează cu febră, frisoane, dureri.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri