facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-10-04
Vizualizari: 797
Comentarii: 0
Calendarul alergiilor: ce probleme apar în fiecare anotimp și ce remedii naturiste te ajută

Strănut, nas înfundat, mâncărimi de nas, lăcrimare excesivă, dureri de cap și jenă la nivel faringian – acestea sunt simptomele clasice ale unei alergii respiratorii. Afectează circa 20% din populația lumii: pe unii primăvara, pe alții vara, pe alții toamna, căci depinde de perioada în care apare factorul declanșator. Însă nu există doar alergii respiratorii. Mai sunt alergii alimentare sau cutanate. Haideți să vedem de ce apar, când apar, cum se manifestă și cum le putem ține sub control, cu remedii din plante.

 

Ce este alergia

Atunci când intrăm în contact cu virusuri și cu microorganisme din mediul înconjurător, sistemul nostru imunitar se activează instant pentru a le distruge înainte ca acestea să producă efecte în organism. În general, celulele și anticorpii noștri știu să recunoască „atacatorii”. Dar nu mereu. Uneori, „dau rateuri”.

Mai exact, vorbim despre alergie atunci când sistemul imunitar reacționează disproporționat, exagerat, la o substanță străină (numită alergen). Inofensivă pentru majoritatea persoanelor, această substanță e etichetată de sistemul nostru imunitar ca fiind periculoasă.

 

De câte tipuri sunt alergiile și cum se manifestă ele

În funcție de alergen, sau de factorul declanșator, alergiile pot fi împărțite în mai multe categorii.

·       Alergii respiratorii

Sunt cele mai frecvente, afectează 20-30% din populația lumii. Factorul declanșator îl reprezintă substanțele inhalate, precum polenul, mucegaiul, acarienii de praf sau părul de animale.

Simptome: strănut, congestie nazală, senzație de mâncărime la nivelul nasului, feței, ochilor, tuse, dificultăți de respirație, dureri de cap, lăcrimarea și înroșirea ochilor, oboseală, scăderea puterii de concentrare, tulburări de somn și stare generală de rău.

Calendarul alergiilor respiratorii

În ce perioadă a anului ai simptomele de mai sus? Aceasta este întrebarea care se pune pentru a afla, într-o primă fază, la ce ești alergic.

Primăvara. Alergia de primăvară este dată de polenul copacilor înfloriți (plopul, salcia, dudul, nucul, arțarul) și de polenul de iarbă. Cea mai mare concentrație, în aer, este în lunile martie și aprilie.

Vara. Încă din luna mai începe să plutească în aer polenul de ierburi din familia gramineelor. Gazonul și mai multe buruieni care cresc peste tot, atât prin orașe, cât și prin păduri și pe câmp, produc acest tip de polen. „Poluarea” maximă e în prima parte a zilei.

Toamna. Din august și până spre final de octombrie (în funcție de condițiile meteo), vinovate de alergii sunt buruienilor de tipul ambroziei.

Iarna, nu mai sunt plante producătoare de polen. Dar poate apărea mucegaiul, în locuințele mai slab aerisite în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

În multe țări europene, la buletinele meteo zilnice se prezintă și un calendar la polen, cu informații despre concentrațiile de polen din aer. Sunt deosebit de utile pentru persoanele afectate de acest tip de alergie.

·       Alergia alimentară

Este mai puțin frecventă, afectează circa 6% din populație, în special pe copii. Aici, alergenii pot fi: proteinele din lapte, arahidele, alunele, soia, peștele, ouăle, grâul, crustaceele etc.

Simptome: crampe, vărsături, urticarie, tuse, dificultăți de respirație, dificultăți de înghițire.

·       Alergia cutanată

E declanșată de contactul cu diferite substanțe, precum nichelul, latexul, anumite produse chimice.

Simptome: erupții cutanate, umflături pe piele, roșeață, mâncărime.

Alte persoane pot avea alergii la anumite medicamente sau la veninul de insecte.

 

Cum se tratează alergiile cu remedii naturiste

Alergiile se pot declanșa la orice vârstă. Unele se ameliorează sau dispar spontan, în timp, altele, din păcate, nu au o „vindecare” definitivă. Pot fi, însă, ținute sub control cu tratament și cu măsuri preventive.

Tratamentul naturist pentru alergii vizează reducerea simptomelor și a reacțiilor alergice. Există pastile antialergice, antihistaminice și spray-uri antiinflamatoare pentru nas/gât. Cele de sinteză sunt procesate de ficat și, în timp, îl afectează. Așadar, o soluție o reprezintă antialergicele naturale pe bază de plante medicinale. Fitoterapeuții Fares au creat Alergoplant, un sirop 100% natural, cu gust plăcut, putând fi administrat și copiilor de la un an. Acest remediu naturist pentru alergii reduce reacția imună de tip alergic, reduce inflamația tractului respirator și digestiv, are efect antispastic la nivelul bronșiilor, reduce simptomele digestive și reacțiile imune la alimente. Așadar, e recomandat pentru toate tipurile de alergii.

Cele mai bune plante care reduc alergiile

  • Urzica vie: ajută la gestionarea răspunsului antiinflamator la persoanele cu teren alergic;
  • Turmeric: conferă rezistență la alergii;
  • Trei frați pătați: conține compuși salicilici, uleiuri volatile, mucilagii, taninuri care îi conferă un efect antialergic, expectorant, febrifug. Poate preveni reacțiile alergice sau le diminuează intensitatea.
  • Salcâm japonez: conține quercetină și iso quercetină, substanțe cu rol antialergic, antiinflamator și antioxidant.
  • Astragalusul este o altă plantă bună în alergii: adaptogenă, tonică, susține rezistența fizică și mentală, precum și apărarea naturală a organismului;

 

Stilul de viață corect în alergii

În primul rând trebuie să identifici exact la ce ești alergic, iar pentru asta e necesar să mergi la medic, unde ți se vor face o serie de teste. Apoi, pe lângă tratamentul naturist pentru alergii, evitarea factorului declanșator este cea mai bună strategie de a preveni simptomele neplăcute.

În cazul unei alergii respiratorii, nu sta cu geamurile deschise și evită plimbările în natură, în perioada sensibilă din an (mai ales în zilele uscate, calde și cu vânt). La nevoie, o idee ar fi să porți ochelari de soare și mască sanitară la nas și gură. Folosește purificatoare de aer, curăță des filtrele aerului condiționat, nu usca rufele afară; nici animalele de companie nu ar trebui să intre în dormitorul tău, căci pot purta pe blană particule de polen din iarbă.

În general, e bine să eviți o serie de greșeli care îți agravează alergia: spre exemplu, purtarea lentilelor de contact, folosirea odorizantelor de cameră, amestecarea hainelor purtate deja afară cu celelalte, din șifonier.

 

Cu tratament naturist pentru alergii și cu gestionarea corespunzătoare a afecțiunii, majoritatea persoanelor pot duce o viață normală, fără simptome chinuitoare.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri