Învelit într-o pătură moale, cu o cană de ceai cald în mână și cu șervețelele alături – aceasta e imaginea pe care o avem cu toții atunci când ne gândim la răceală. Pentru că în acele momente ne dorim, într-adevăr, căldură. Ea este binefăcătoare și ne ajută atât la ameliorarea unor simptome specifice, cât și în lupta cu boala. Sunt anumite situații și câteva metode de a ne folosi de ea.
Ceaiul cald. Este tratament de bază în răceală pentru că hidratează, iar plantele din compoziție vin cu efectul lor specific (antiviral, emolient pentru gât, expectorant etc.). Dar pe lângă toate acestea, căldura ceaiului desfundă sinusurile, fluidifică secrețiile nazale și facilitează eliminarea lor. Același efect îl au și supele și ciorbele.
Inhalațiile cu aburi. O altă metode de a ne folosi de căldură este făcând inhalații cu abur cald. Pui un prosop pe cap și stai câteva minute deasupra unui vas cu apă fierbinte. Aburii calzi ajută la desfundarea nasului, umezesc gâtul, calmând durerea și tusea. Este tratament de bază și în sinuzită. Efectul va fi amplificat dacă în apă pui câteva picături de ulei esențial. Acesta vine cu proprietățile sale antivirale, tratează mucoasele
inflamate și congestionate, îmbunătățește respirația.
O baie caldă în cadă. Ce poate fi mai relaxant decât să te scufunzi într-o baie caldă cu sare de mare, atunci când ești înfrigurat, răcit, obosit?! Aburul format în baie are același efect benefic asupra sistemului respirator. După un astfel de ritual, vei dormi ca un prunc.
Cataplasmele cu sare caldă pe piept. Reprezintă un remediu din bătrâni pentru tuse. E simplu de făcut: se încălzește sarea într-o tigaie, apoi se pune într-un săculeț care se închide foarte bine la gură. Acesta, la rândul lui, se învelește într-un prosop gros sau chiar două și se pune pe piept. Efectele se vor simți aproape imediat. Atenție! Sarea nu trebuie să fie fierbinte, căci riști arsuri!
Compresele calde pe nas, pomeți, frunte reduc și ele inflamația de la nivelul sinusurilor, decongestionează, tratând rinoreea, nasul înfundat. Folosește un prosop mic sau o compresă, înmoaie-le în apă fierbinte, stoarce-le bine apoi aplică-le pe zona sinusurilor. Te vei simți mult mai bine după!
De ce tip de căldură să te ferești
• De cea dată de aerul condiționat (din casă, mașină) sau de caloriferul setat la maximum. Aceasta usucă aerul din încăpere, care îți usucă, la rândul lui, nasul și gâtul. Nu uita că temperatura din casă e bine să se situeze între 20-22 de grade Celsius, iar dacă aerul e prea uscat, folosește un umidificator!
• În caz de febră, vei face o frecție cu o loțiune specială. După aceea, mulți cred că trebuie să se bage în pat, sub un morman de pături, ca să transpire. Greșit! Riști să crești și mai mult temperatura corpului. E bine să te îmbraci lejer, așa cum te simți confortabil.