Există cinci simptome principale care indică o tulburare de digestie: durerile abdominale, greaţa şi vărsăturile, balonarea, constipația și diareea. Dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme, natura vă oferă numeroase leacuri. Iată câteva dintre cele mai folositoare plante medicinale care îmbunătăţesc digestia:
Anghinarea stimulează fluxul biliar, ajută digestia grăsimilor, creşte apetitul şi reduce colesterolul. Fluidifică bila, prevenind tendinţa de precipitare a sărurilor biliare şi de formare a mâlului sau litiazei biliare. Este utilă celor care au vezica biliară leneşă şi ficatul gras, dar şi celor care suferă de constipaţie.
Coada-şoricelului este una dintre cele mai bine cunoscute plante stimulente ale apetitului şi a secreţiei biliare, folosite pentru tratarea tulburărilor gastro-intestinale, cum ar fi: indigestia, dischinezie biliară, colicile abdominale, balonarea.
Genţiana conţine principii amare care stimulează secreţia salivei, a sucurilor gastrice şi intestinale, stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea ei în intestin, ajutând la realizarea unei digestii optime.
Muştarul alb este un condiment folosit atât la prepararea mâncărurilor, cât şi în tratarea diverselor afecţiuni. Stimulează secreţia gastrică, reduce colesterolul, are acţiune laxativă, normalizând tranzitul intestinal.
Coriandrul este cunoscut pentru seminţele sale parfumate, mult utilizate la condimentarea alimentelor. Datorită proprietăţilor digestive, carminative (ajută eliminarea gazelor) și antispastice se foloseşte ca tonic al stomacului şi intestinelor, pentru stimularea poftei de mâncare, combaterea balonărilor şi a colicilor intestinale.
Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor. Stimulează digestia, au proprietăţi carminative, antispastice și detoxifiante. Sunt foarte utile în indigestii şi balonări.
Ghimbirul este un condiment răspândit în întreaga lume. Este un foarte bun stimulent digestiv, calmant al durerilor abdominale, elimină gazele și senzația de greață și creşte pofta de mâncare și stimulează metabolismul.
Frunzele de rozmarin relaxează musculatura netedă (efect antispastic) a tubului digestiv, fiind utile pentru calmarea colicilor intestinale şi a migrenelor biliare. De asemenea, stimulează secreţia de bilă şi ajută eliminarea gazelor şi reducerea senzaţiei de balonare.
Sunătoarea, antidepresivă, antialgică și coleretic-colagogă este un remediul natural în afecţiuni digestive însoţite de dureri de mare intensitate, care au şi o importantă componentă psihică. Astfel acţionează eficient în gastrită, ulcer gastric şi în hipertonia vezicii biliare, tulburare care apare frecvent după emoţii, la persoane hipersensibile, manifestându-se prin dureri intense sub rebordul costal drept, greaţă, vărsături şi dureri de cap.
Salvia este o plantă medicinală deosebit de lăudată şi preţuită. Are acţiune antispastică, antiinflamatoare, coleretică şi carminativă este utilă în caz de meteorism, diskinezie biliară, colici. Are şi efect de liniștire în stările de agitaţie, iritabilitate şi suprasolicitare, care sunt adesea asociate cu crizele biliare.
Hydrastis canadensis este o plantă ce acționeaza asupra Helicobacter pylori, bacterie care cauzeaza iritații și disconfort la nivelul mucoaselor gastrice și duodenale. De aceea, o vei regăsi, alături de alte plante, în HELICOSTOP, capsulele care contribuie la eliminarea Helicobacter pylori și la calmarea iritațiilor mucoasei gastrice.
Puteți găsi o parte din aceste plante medicinale în capsulele Stomac Sănătos sau Digestie ușoară și în ceaiurile gastrice la pungă sau la plic de la Fares.