Odată cu frigul și vremea capricioasă, gripa și răceala au început deja să facă primele victime. Este sezonul virozelor respiratorii şi, probabil, mulți dintre noi vom răci dacă nu ne protejăm corespunzător.
Din clipa în care ieşi din casă ești expus unui număr foarte mare de viruși. Începând cu butoanele liftului pe care le apeşi după alţi vecini bolnavi sau cu scaunele şi barele din mijloacele de transport în comun, până la clanţele diverselor uşi, tastatura laptopului şi chiar telefonul mobil.
Iată câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor și vor ține răceala departe de tine:
– mănâncă fructe și legume bogate în vitamina C, precum portocalele
– bea ceai de echinacea
– foloseşte geluri antibacteriene, şerveţele umede şi spală-te cât mai des pe mâini, în special când ajungi acasă.
– dacă ai copil, schimbă-te de hainele cu care ai fost afară înainte de a-l lua în brațe.
– evită să îți pui geanta sau plasa de cumpărături pe masă, pentru că ele au mai intrat în contact cu locuri foarte fecventate, precum tejgheaua de la magazin sau scaunul din tramvai.
– principalele surse de microbi din casă sunt clanţele, telecomanda, vasul de toaletă, cabina de duş, tastatura, frigiderul, pe care e bine să le dezinfectezi o dată pe săptămână.
– pentru a-ţi feri locuinţa de virusuri nu înseamnă să o ţii închisă „ermetic”. E important să aeriseşti şi, ca un remediu naturist pentru purificarea aerului din camere, foloseşte uleiuri esenţiale în lampa de aromaterapie. Cele mai bune sunt cel de lavandă şi de cuişoare (antibacteriene, antivirale, antiseptice), de mentă (antiinfecţios, dezodorizant), de cedru (efectele sale purificatoare fac minuni inclusiv când răceala şi tusea s-au instalat), de eucalipt, de pin și de rozmarin (elimină disconfortul respirator).
În cazul în care ai răcit, îți recomandăm remediile pe bază de plante medicinale. Tratamentul natural este cel recomandat ca tratament de primă intenție, întrucât plantele acționează asupra agentului cauzator și ameliorează considerabil simptomele. Atât cei mari cât și cei mici vor trece mai uşor peste efectele virozei, iar recuperarea se va face mai repede. Este important ca răceala să fie cât mai bine ținută sub control, pentru a se evita complicațiile, tusea persistentă sau febra care scade greu.
Dacă mai cunoști și alte modalități de a te feri de gripă, am fi bucuroși să le împarți cu noi într-un comentariu la acest articol. Multă sănătate!