Baza pentru mâncăruri, pe care mulți o numesc vegeta, este un adaos universal pentru mâncaruri care dă un gust foarte bun preparatelor. Dar v-ati gândit vreodată câte chimicale conține? Dacă nu, vă spunem noi: până la 58% sare de bucătărie, mulți potențiatori de aromă, zahăr, colorant și doar 15,5% legume uscate.
În concluzie, baza de mâncăruri din comerț este un produs foarte dezechilibrat nutrițional. De aceea, ne-am gândit să învățăm împreună să o preparăm acasă.
Ne va lua ceva timp până să ajungem la produsul final, dar vă asigurăm că merită.
Iată de ce avem nevoie:
• 2 kg de morcovi
• 1,5 kg de păstârnac
• 500 g de ardei
• 1,5 kg de pătrunjel ( rădăcină )
• 500 g de ceapă
• 500 g de țelină ( rădăcină )
• 500 g de gulie
• roșii (dacă faceți bulion, puteți folosi resturile ce rezultă în urma tocării roșiilor prin mașină)
• o rădăcină de praz
• frunze de țelină și pătrunjel
• dacă nu aveți probleme de sănătate, puteți adăuga și sare de mare
Legumele se spală, se taie fâșii și se așează într-un loc uscat.
Apoi urmează procesul de uscare: se pot usca cu ajutorul unui aparat care deshidratează fructe și legume, în cuptorul electric – la o temperatură de maxim 50 de grade, cu ventilația pornită și ușa întredeschisă – sau natural. Noi recomandăm ultima variantă, singurul dezavantaj fiind că poate dura până la câteva zile.
Odată uscate, intorducem toate legumele în blender, alături de puțină sare.
Baza de mâncăruri este gata de folosit! Iar vestea bună este că poate fi folosită fără restricții și de persoanele hipertensive sau cardiace, dacă alegeți să nu puneți sare.
Spor la treabă! :)