Din cele peste 100.000 de specii de ciuperci, câte se cunosc în întreaga lume, circa 100 sunt utilizate în scop terapeutic. Conțin vitamine, minerale, proteine, aminoacizi și multiple substanțe active care le conferă proprietăți antivitale, antiinflamatoare, imunostimulatoare, chiar anticancerigene. Aceste mici minuni ale naturii nu cresc pe toate drumurile. Se găsesc în magazinele naturiste, sub formă de capsule sau pulberi, fiind tratamente naturiste eficiente.
Cei preocupați de sănătatea lor și care au nevoie să-și întărească imunitatea trebuie să profite de beneficiile remarcabile ale ciupercilor medicinale. Sunt considerate superalimente. Unele echilibrează flora intestinală, alte au efecte antialergice, antiparazitare, întăresc imunitatea sau sunt recomandate în diabet, în răceală și gripă, în afecțiuni ale ficatului. Cele mai cunoscute și valoroase ciuperci cresc în Japonia și China. În urmă cu mii de ani erau considerate adevărate „daruri ale zeilor” sau „elixire ale vieții”. Medicina s-a dezvoltat, s-a modernizat, însă puterea vindecătoare a ciupercilor medicinale a rămas la fel. În ultimii ani, cele cu rol în reglarea sistemului imunitar au devenit foarte utilizate la noi în țară. Menționăm doar 5 ciuperci care se găsesc și pe rafturile magazinelor noastre, sub formă de pulbere sau extracte încapsulate, cum ar fi Imunitate cu 7 ciuperci.
- Shiitake (Lentinus edodes)
Este un aliment-medicament aflat în topul medicinei tradiționale asiatice. Această ciupercă stimulează șase tipuri de celule ale sistemului imunitar, capabile să înfrângă orice boală infecțioasă ori tumorală. Recomandată, astfel, atât pentru stimularea sistemului imunitar, cât și pentru tonifierea organismului, Shiitake activează celulele „Natural Killer” (n.r. ucigașul natural), ce constituie prima linie de apărare împotriva infecției cu HIV/SIDA, a afecțiunilor canceroase și tumorilor benigne, dar și contra infecției cu virusul hepatitei B sau C, infecției herpetice sau cu papiloma virus.
- Maitake
Este una dintre cele mai cunoscute 5 ciuperci medicinale. Bogată în beta-glucani, are proprietăți imunostimulatoare și antioxidante.
- Cordyceps
A devenit foarte popular datorită capacității sale de a spori rezistența fizică, fiind utilizat în special de sportivi. Această ciupercă este și ea printre cele mai importante în stimularea imunității. Ajută la refacerea organismului aflat în convalescență și la îmbunătățirea activității glandelor suprarenale prin reglarea biosintezei de cortizol, testosteron și estrogen.
- Reishi (sau Ganoderma lucidum)
Este o ciupercă populară în medicina chineză, conține circa 400 de compuși bioactivi diferiți, care îi conferă proprietăți imunomodulatoare, antihepatotoxice, antioxidante, antialergice, adaptogene.
- Enokitake, sau „ciuperca crin”
Se cultivă în Japonia și are multiple calități: întărește sistemul imunitar, are efect antiviral, antibacterial, antiinflamator, antioxidant.
O cură de imunizare cu ciuperci medicinale durează între 3 și 8 săptămâni, iar rezistența pe care o conferă organismului este de lungă durată.